Vahák

Vahák – våld på Lulesamiska –  är en föreställning som kretsar kring kärlek, begär och identitet och som tar sin utgångspunkt i att det koloniala och det homofoba våldet gör gemensam sak. Här möts queera röster från Sápmi, Teheran och en flyktingförläggning någonstans i Sverige och skapar ett parallellt rum som erbjuder motstånd, gemenskap och kärlek. Vahák iscensätter det som förenar minoriteter i minoriteter, inte det som majoritetsmakten definierar som särart för att skilja människor åt. Genom verkliga möten med ungdomar och allmänhet  synligör och bekräftar Vahák erfarenheter av dubbla minoritetsskap tillsammans med kunskap om Sveriges koloniala historia på nya platser och bland nya målgrupper i landet.

 

Projektmål

Att skapa reflektion och debatt för att på sikt stärka möjligheten att leva i Sápmi och i Sverige oavsett identitet, könsuttryck och sexualitet. Att sprida kunskap om Sveriges koloniala historia och bidra till att frågor kopplade till Sápmi blir en nationell angelägenhet.

Därför fick projektet stöd

Projektet lyfter fram queersamiska berättelser och bidrar på så vis till att komplettera och nyansera bilden av samisk identitet både bland samer och hos majoritetsbefolkningen.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i april 2015 och avslutades i oktober 2016

För mer info: www.ogonblicksteatern.se

Vahák nominerad till Scenkonstgalan 2016

26 Okt 2016 Den 18 november är det dags för Scenkonstgalan i Göteborg. Ett av de nominerade projekten i kategorin Årets politiska är Ögonblicksteaterns Vahák. Se listan över nomineringar här:

Nominerade till Scenkonstgalan 2016

 

Visa fler

Projektet på Facebook

Se Filmen om Vahák på Youtube! ... Visa MerVisa Mindre

I filmen om Vahák får vi följa med i processen kring scenkonstverket Vahák – Kolonialism, heterosexualitet och våra drömmar om något bättre. Med en helande d...

11 månader sedan

Visst vet ni att det finns en film om Vahák? Hör av er om ni vill få tillgång till den, eller se till att den finns för utlåning i ert bibliotek eller er förening/organisation!

Kan jag som student på Halmstad högskola önska att högskolebiblioteket eller Halmstad stadsbibliotek får ett exemplar eller är det en beställning biblioteket måste göra?

1 år sedan   ·  1

5 Svar

Avatar

Kommentera på Facebook

Vahák shared Arvsfonden's photo. ... Visa MerVisa Mindre

Idag på samernas nationaldag den 6 februari vill vi uppmärksamma arvsfondsprojekt som tagit sitt avstamp inom den samiska kulturen. Ett av dem är scenkonstverket Vahák, skapat av Ögonblicksteater...

1 år sedan