Vahák

Vahák – våld på Lulesamiska –  är en föreställning som kretsar kring kärlek, begär och identitet och som tar sin utgångspunkt i att det koloniala och det homofoba våldet gör gemensam sak. Här möts queera röster från Sápmi, Teheran och en flyktingförläggning någonstans i Sverige och skapar ett parallellt rum som erbjuder motstånd, gemenskap och kärlek. Vahák iscensätter det som förenar minoriteter i minoriteter, inte det som majoritetsmakten definierar som särart för att skilja människor åt. Genom verkliga möten med ungdomar och allmänhet  synligör och bekräftar Vahák erfarenheter av dubbla minoritetsskap tillsammans med kunskap om Sveriges koloniala historia på nya platser och bland nya målgrupper i landet.

 

Projektmål

Att skapa reflektion och debatt för att på sikt stärka möjligheten att leva i Sápmi och i Sverige oavsett identitet, könsuttryck och sexualitet. Att sprida kunskap om Sveriges koloniala historia och bidra till att frågor kopplade till Sápmi blir en nationell angelägenhet.

Därför fick projektet stöd

Projektet lyfter fram queersamiska berättelser och bidrar på så vis till att komplettera och nyansera bilden av samisk identitet både bland samer och hos majoritetsbefolkningen.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i april 2015 och avslutades i oktober 2016

För mer info: www.ogonblicksteatern.se

Vahák nominerad till Scenkonstgalan 2016

26 Okt 2016 Den 18 november är det dags för Scenkonstgalan i Göteborg. Ett av de nominerade projekten i kategorin Årets politiska är Ögonblicksteaterns Vahák. Se listan över nomineringar här:

Nominerade till Scenkonstgalan 2016

 

Visa fler

Projektet på Facebook

Visst vet ni att det finns en film om Vahák? Hör av er om ni vill få tillgång till den, eller se till att den finns för utlåning i ert bibliotek eller er förening/organisation!

Nora Mehsen, Emil Nilsson-Mäki och 5 andra gilla det här

Johan MåneKan jag som student på Halmstad högskola önska att högskolebiblioteket eller Halmstad stadsbibliotek får ett exemplar eller är det en beställning biblioteket måste göra?

2 månader sedan   ·  1

4 Svar

Avatar

Kommentera på Facebook

Vahák shared Ögonblicksteatern's event.

Missa inte detta spännande samtal den 2 mars på Kulturhuset Stadsteatern!
... Visa MerVisa Mindre

Eftersamtal med FATTA MAN

mars 2, 2017, 8:30e m

Kulturhuset Stadsteatern

Efter en av föreställningen av Killarna på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm äger ett panelsamtal rum. På torsdag den 2:a mars kommer vi att ha ett eftersamtal med panel och publik efter fö...

Eftersamtal med FATTA MAN

2 månader sedan

Vahák shared Arvsfonden's photo. ... Visa MerVisa Mindre

Idag på samernas nationaldag den 6 februari vill vi uppmärksamma arvsfondsprojekt som tagit sitt avstamp inom den samiska kulturen. Ett av dem är scenkonstverket Vahák, skapat av Ögonblicksteater...

2 månader sedan