Svenska Hijabis

Tjejer och kvinnor som bär slöja är ofta hänvisade till en biroll. En position där man ofta pratar om just dessa kvinnor men väldigt sällan med. Vid de tillfällen där dessa kvinnor syns är de antingen ofta i en offerposition eller en otroligt stark kvinna. Men utrymmet för ambivalensen i deras vardag finns inte. Genom Svenska Hijabis vill Community teater och dans med teaterns kraft och på teaterns scen låta ”den beslöjade kvinnan” själv berätta sin historia – en historia som kommer innehålla väldigt många olika berättelser.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutades i mars 2017

För mer info: svenskahijabis.se/

Personligt om kvinnor i Hijabi

17 Okt 2016 Maina Arvas besökte premiären av Svenska Hijabis på Dramatens scen Elverket i Stockholm. Såhär skriver hon i sin recension i DN Kultur:

” Men ”Svenska hijabis” är egentligen inte ett inlägg i en existerande debatt, inte en inbjudan till för eller emot-tänkande, tvärtom. Det är helt enkelt ett dramatiserat möte med just dessa personer – med Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane och Shama Vafaipour – som talar från scenen i egenskap av sig själva. De berättar, vi lyssnar.

Uppsättningen gör därför på sätt och vis motstånd mot en polariserad debatt, som oftare talar om än med dem som den handlar om. Här möter vi i stället verkliga män­niskor, fem kvinnors personliga historier. Det är också fem personer som sällan ses på nationalscenen…”

Läs hela recensionen här.

 

 

 

 

Visa fler

Projektet på Facebook

Svenska Hijabis shared UR's video.

UR
Kolla trailer, kolla play, kolla på SVT1imorgon 14 mars kl 22.00
... Visa MerVisa Mindre

8 mars!♀️❤️ "Hur skapas en kvinna? Genom den kärlek hon känner, eller det våld hon utsätts för?" Få styrka och glädje av fem kvinnors starka berättelser i pjäsen Svenska hijabis! http...

1 månad sedan

Visa tidigare kommentarer

Det ska jag absolut titta på!

1 månad sedan
Avatar

Rula Amro titta på det ... highly recommended

1 månad sedan   ·  1
Avatar

Khawlah Abbassi Nariman Halabi Lama Husam Tiba Lutfi Arif Tahani Al-Yousef Dalal Alkhatib Hala Mustafa Rana Abadlah Mariam Hersi Amani Safi Cherin Awad Hend Abuali Lubna Abed Rabbu Sonia Krayim Abu Hashesh Tala Abu Daqa Eman Sewesy

1 månad sedan   ·  1

6 Svar

Avatar

Vilken kanal? :D

1 månad sedan

3 Svar

Avatar

Jag har ställt in larm på mobilen

1 månad sedan   ·  2
Avatar

Det ska vi absoluuuuut göra 👍❤🍀🍀🍀

1 månad sedan   ·  1
Avatar

Råkade gå in på UR:s sida på FB. Urk för alla kommentarer 😏

1 månad sedan   ·  1

1 Svara

Avatar

Kommentera på Facebook

@svenskahijabis blir TV-pjäs!!
👑15e mars SVT1 kl 22:00!👑
MISSA INTE
Nu på måndagen den 12 juni, kl 18-20, kommer vi befinna oss på Hjuset Fritidsgård i Hjulsta för ett sommarsamtal och häng. Kom förbi!