Svenska Hijabis

Tjejer och kvinnor som bär slöja är ofta hänvisade till en biroll. En position där man ofta pratar om just dessa kvinnor men väldigt sällan med. Vid de tillfällen där dessa kvinnor syns är de antingen ofta i en offerposition eller en otroligt stark kvinna. Men utrymmet för ambivalensen i deras vardag finns inte. Genom Svenska Hijabis vill Community teater och dans med teaterns kraft och på teaterns scen låta ”den beslöjade kvinnan” själv berätta sin historia – en historia som kommer innehålla väldigt många olika berättelser.

Projektmål

Att vara med och normalisera bilden av svenska muslimska kvinnor med hijab samt att vara med och bryta den segregation som finns på Sveriges kulturscener.

Därför fick projektet stöd

Projektet bidrar till att muslimska kvinnor i Sverige inkluderas i kulturlivet, samt till att förståelsen hos allmänheten om vad det innebär att vara beslöjad kvinna i Sverige idag ökar.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutades i mars 2017

För mer info: svenskahijabis.se/

Personligt om kvinnor i Hijabi

17 Okt 2016 Maina Arvas besökte premiären av Svenska Hijabis på Dramatens scen Elverket i Stockholm. Såhär skriver hon i sin recension i DN Kultur:

” Men ”Svenska hijabis” är egentligen inte ett inlägg i en existerande debatt, inte en inbjudan till för eller emot-tänkande, tvärtom. Det är helt enkelt ett dramatiserat möte med just dessa personer – med Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane och Shama Vafaipour – som talar från scenen i egenskap av sig själva. De berättar, vi lyssnar.

Uppsättningen gör därför på sätt och vis motstånd mot en polariserad debatt, som oftare talar om än med dem som den handlar om. Här möter vi i stället verkliga män­niskor, fem kvinnors personliga historier. Det är också fem personer som sällan ses på nationalscenen…”

Läs hela recensionen här.

 

 

 

 

Visa fler

Projektet på Facebook

Svenska Hijabis shared Kulturcentrum Sandviken's event.

Glöm inte att vi spelar i Sandviken den 27e april!
... Visa MerVisa Mindre

Svenska Hijabis

april 27, 2017, 6:00e m

Kulturcentrum Sandviken

Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane och Shama Vafaipour. Fem unga svenska kvinnor med helt vanliga intressen: bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik. Fem muslimska k...

Svenska Hijabis

1 månad sedan

Svenska Hijabis shared Stockholmsskolan's event.

Välkomna till samtal med oss fredag den 17e mars! Mer info hittas på eventet nedan! ✨
... Visa MerVisa Mindre

Samtal med ensemblen från Svenska hijabis

mars 17, 2017, 6:00e m

Mångkulturellt centrum i Fittja

Svenska hijabis är en pjäs som åkt land & rike och skapat succé! Pjäsen är en communityteater som bygger på människors egna berättelser. Formen på pjäsen är precis som en traditionell teat...

Samtal med ensemblen från Svenska hijabis

1 månad sedan

#internationalwomensday á la Svenska Hijabis ✊🏽✨
Ikväll spelar vi tredje och näst sista gången i Sthlm - någonsin! Finns fåtals biljetter kvar för kvällens föreställning om någon därute ännu inte fått tag på en! Vi ses 🌸💃🏽 #svenskahijabis

Det finns ännu 2 biljetter till spelningen idag och 4 biljetter till imorgon! Skynda och boka dom om ni inte vill missa våra allra sista spelningar i Stockholm! 🎉🌹
www.dramaten.se/repertoar/svenska-hijabis
... Visa MerVisa Mindre

2 månader sedan