Street Art Österlen

Street Art Österlen är Sveriges första internationella gatukonstfestival på landsbygden där svenska och internationella gatukonstnärer skapar nya verk runt om på Österlen. Från husfasader i småstadsmiljö till jordbruksfastigheter. Street Art har ett uttalat feministiskt perspektiv, vilket bland annat kommer att märkas i valet av konstnärer och i de färdiga väggmålningarna. Graffitikonsten är från början en urban konstform men stark mansdominans och tydliga inslag av macho- och revirtänkande. Street Art Österlen vill medverka till att göra graffitin mer inkluderande och tar därför även avstånd från sexistiska och kvinnoförnedrande bilder.

Projektmål

Målet är att föra ut en urban konstform till landsbygden och skapa möten på olika plan: mellan traditionella jordbruksbyggnader och modern gatukonst; mellan konstnärer, lokalbefolkning och besökare. Målet är också att lyfta fram det mångkulturella Österlen.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet erbjuder Street Art Österlen en bred, och ibland kulturovan, publik att uppleva, inspireras av och själva delta i skapandet av samtidskonst. Verkens strategiska placeringar lockar besökare året om, och dess konstform lockar en yngre generation.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i april 2015 och avslutades i november 2015

Street Art Österlen nominerat till ännu ett pris

16 Nov 2015 class="p1">Street Art Österlen har nominerats till utmärkelsen ”Årets Kultur i Skåne” – av Magasinet Skåne. Vinnaren presenteras 3 december.

street art nominerad till skanes basta

Visa fler