Speak Truth to Power i svenska skolor

Under lanseringen av Speak Truth to Power i Sverige hösten 2012 besökte Kerry Kennedy Fryshuset och träffade verksamhetens ungdomar. Kontakten har fortsatt och nu arbetar de båda organisationerna gemensamt. I projektet kommer en omarbetad version av Speak Truth to Power – Voices from Beyond the Dark – turnera i svenska skolor med berättelser även från internationella likväl som svenska människorättskämpar. Pjäsen ska inspirera unga att försvara mänskliga rättigheter i sin egen vardag och ge dem verktyg att använda om någon mobbas, hotas eller utsätts för andra kränkningar. Samtidigt kommer också fotoutställningen Speak Truth to Power besöka flera platser i landet och ett lärarprogram med handledning och seminarier byggas upp för att mänskliga rättigheter ska kunna få större plats i undervisningen.

Att lära sig om världen genom modiga människors handlingar

10 Dec 2014 I dag tilldelas Malala Yousafzai Nobels fredspris som den yngsta pristagaren någonsin. Samtidigt släpper projektet Speak Truth To Power – Mod utan gränser ett skolmaterial som bygger på Malalas berättelse och egna ord. Barn och unga får möjligheten att lära sig mer om mänskliga rättigheter och inspireras av Malalas mod att själva ta ställning och stå upp för allas lika värde.

I skolmaterialet finns övningar och aktiviteter, som är anpassade efter svenska läroplanen och som passar lärare och elever på högstadiet och gymnasiet. Förutom Malala, finns också Kailash Satyarthis historia och femtio andra modiga människorättsaktivisters berättelser. Ladda ner materialet som pdf, Malala, Pakistan_Flickors rätt till utbildning.

Malala Yousafzai har blivit känd för sin kamp för flickors rätt till utbildning i Pakistan. Utbildning är en självklarhet i Sverige, men inte i hela världen. Redan som elvaåring började Malala blogga under pseudonym för brittiska BBC. Bloggen gjorde henne känd över hela världen, men förvandlade henne också till ett hot för talibanerna. År 2012 blev hon beskjuten när hon satt på bussen på väg hem från skolan, men hon överlevde – mot alla odds. Nu har hon, tillsammans med Kailash Satyarthi tilldelats Nobels fredspris för sin kamp mot förtryck av barn och ungdomar och alla barns rätt till utbildning. De har något att lära oss alla.

Speak Truth To Power – Mod utan gränser är ett världsomspännande kultur- och utbildningsprojekt som drivs av Robert F Kennedy Human Rights. I Sverige genomförs projektet i samarbete med Fryshuset och med stöd från Svenska PostkodLotteriet.

Mer om projektet och gratis nedladdning av material på rfkcenter.fryshuset.se.

STTP_Malala_Pakistan_504

Visa fler