Shadowland

Europa polariseras genom att populistiska och högerextrema politiska partier och icke-demokratiska strömningar växer fram i allt fler länder. Svenska ASSITEJ vill undersöka om detta nya tillstånd går att avläsa inom scenkonst för barn och unga.
Genom Shadowland har de startat ett europeiskt scenkonstarbete mot rasism som undersöker om och hur den samtida scenkonsten tar sig an dessa frågeställningar, hur de speglas i scenkonsten, och om scenkonsten försöker bjuda motstånd eller problematisera frågor om rasism.

Projektmål

Att undersöka hur rasism och rasistiska strukturer speglas och beskrivs i den samtida scenkonsten för barn och unga i Europa. Att utveckla konstnärliga strategier i arbetet kring en, för vår tid, avgörande samhällsfråga.

Därför fick projektet stöd

Genom detta projekt kan Svenska Assitej bidra till att utveckla strategier för hur scenkonsten kan närma sig frågor som rasism och rasistiska strukturer.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i augusti 2015 och avslutades i mars 2017

För mer info: shadowland.nu/

Svenska Assitej på Bibu 18-21 maj

11 Maj 2016 Den 18-21 maj är det dags för scenkonstbiennalen Bibu i Helsingborg. Assitej medverkar med 4 gästspel och 5 seminarier inom ramen för sitt projekt Shadowland: föreställningarna Rhapsody in Black, Pim & Theo, Pavlovs Tispe och Racist. Med den sistnämnda föreställningen tar Bibu steget över till Helsingør då Racist spelas i Toldkammaren på Havnepladsen. Seminarier, samtal, workshops och readings: Den vita scenen, Skolungdomar om rasism, Kriegerin, Att tala om teater och Att skildra rasism.

På Bibu.se finns hela programmet: http://www.bibu.se/program

 

Visa fler