Samisk scenkonst på turné

Den samiska kulturen är en betydelsefull del av det svenska kulturarvet men spelar också en viktig roll i det svenska samhället idag. Många svenskar har en förlegad syn på Norrland och projektet Samisk kultur på turné bidrar till en mer uppdaterad och aktuell skildring av hur det är att bo och leva i Norrland i dag och vad det innebär att Sverige har ett urfolk. Projektets två pjäser Norrländsk passion och Mun lean duhát jági…/Jag är tusen år…spelas i samband med kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.

Projektmål

Att stärka den samiska närvaron i det svenska kulturlivet och ge samer och svenskar en rättvis bild av historien och Norrland som region.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet får en bred allmänhet en aktualiserad och mer rättvis bild av den samiska minoriteten och det norrländska samhället. Genom att ge stöd till Samisk kultur på turné vill Postkodlotteriets Kulturstiftelse bidra till att samiska uttryck får en stärkt position i framtiden.

För mer info: www.samiteahter.org/

Norran: Norrländsk teater i sitt esse

11 Jun 2014 Föreställningen har kommit till Skellefteå och spelas på Nordanå 10-19 juni.

Den storslagna föreställningen ”Norrländsk passion” bjuder på det igenkännbara och vardagliga, men också politiska undertoner. Allt samman flyter också samman till något väldigt vackert, skriver Norran.

Att sammanställa tre föreställningar och göra det till en är en svår uppgift. Men regissören Olle Törnqvist har gjort det bra och några av alla mellannummer är det som berör undertecknad mest. Mimi Märaks spoken word väger mer än hundra knutna nävar i luften och Nina Nordvall Vahlbergs nyskrivna musik är så drömsk att allt annat känns för en stund väldigt långt borta. Med andra ord känns Norrländsk passion aldrig så rörig och gripbar som man varit rädd för. Istället flyter allt samman och den röda tråden blir stoltheten till det vi kallar hemma, nämligen Norrland.

Visa fler

Projektet på Facebook

Malin Palmqvist recenserade DEH! för Länstidningens när föreställningen spelades i Strömsund. För att läsa hela texten loggar du in på http://www.ltz.se/jamtland/humor-sorg-och-hopp-i-samiska-teaterns-deh

Humor, sorg och hopp i samiska teaterns DEH!
DEH! är underbart teatral och koncentrerad. Glidningen mellan det inre och det yttre, det drömska och verkligheten är suverän. Här finns också en omsorg om komiska biroller som de överförstående socialsekreterarna med huvudet på sned – publiken hummar genast med – som blir skräckfåglar, men utan att barnet tappar sin makt. 
Här ryms stor humor, stor sorg, nästan i ett. Och hopp.

Åh vad kul!

1 vecka sedan
Avatar

Kommentera på Facebook

Lahkoe biejjine! Hurra, hurra på samefolkets dag!

I dag firar vi på Giron Sámi Teáhter ordentligt med ett seminarium – samer vs staten – i Staare (mer info om det hittar du på vår Facebooksida).

Och så firar vi också med att spela vår mellanstadieföreställning DEH!

Kl 19.00 på Folkets hus i Strömsund – Buerie båateme!

Var i världen ni än är i dag ❤️ ... Visa MerVisa Mindre

The national anthem of Sapmi in Southern Sami. Southern Sami (åarjelsaemien giele) is spoken in Sweden and Norway by approximately 500 speakers. 1. Nuelesne ...

2 veckor sedan