Utställningen Romska Röster har visats i ett flöde av omkring fyra miljoner människor på gator och torg runt om i landet, från Luleå i norr till Linköping i söder.På varje plats har det tillkommit nya porträtt och utställningen har vuxit och består idag av 26 porträtt av finska kaaleromer, polska galicjakiromer, serbiska arliromer, svenska kalderashromer, svenska resande, kosovanska och serbiska gurbetiromer och romer från Rumänien och Bulgarien.

Romerna berättar om sin romska identitet. Det är både gamla och unga, män och kvinnor. Alla olika men ändå lika. Känslan av att inte höra till, att stå utanför delas av alla, men den romska identiteten är stark och släktsammanhållningen är stor. Romer i Sverige är en heterogen grupp som omfattar många olika språkvarieteter, kulturer och traditioner. Under århundraden har olika romska grupper kommit till Sverige. Idag är mötet med romer från östeuropa också en del av vår vardag när EU-migranternas muggar sträcks fram för att få en välvillig slant till familjens livsuppehälle. Romernas situation har genom tiderna varit och är än idag en ”brännhet” samhällsfråga ur många olika perspektiv. Hur är det med vår människosyn när nedvärderande ord som ”tattarunge” och ”zigenarjävel” fortfarande flitigt är i omlopp? Fördomarna är djupt cementerade.
Vernissage söndag den 8 februari. Rosa Taikon romsk silversmed och samhällsdebattör inviger tillsammans med Staffan Forsell, Kulturrådets generaldirektör.