Raskortet – mot rasism och för ökad mångfald i samhället

Dokumentärfilmen Raskortet behandlar afrosvenskars upplevelser av rasism i Sverige. Filmen kommer, tillsammans med ett handledningsmaterial i form av ett digitalt spel samt pedagogiska skriv- och diskussionsövningar, att distribueras till högstadieskolor.  I samband med varje skolfilmsvisning föreläser en person från projektet och håller en diskussion med klassen. Filmvisning och föredrag kommer även riktas mot en bred allmänhet och med speciellt fokus på tjänstemän och förtroendevalda inom fackförbund på riksnivå samt lärare på högskolor och universitet.

Projektmål

Att synliggöra afrosvenskar och deras upplevelser av rasism i Sverige. Att med hjälp av film och föreläsningar skapa forum för samtal kring frågor som rör rasism, diskriminering, tolerans, fördomar och invanda stereotyper.

Därför fick projektet stöd

Projektet är en möjlighet att börja öppna upp för en bredare dialog i samhället kring hur det faktiskt är att vara svart i Sverige – sett ifrån ett afrosvenskt perspektiv.

Raskortet vann Stockholmspriset 2014

22 Dec 2014 I en herrans massa år har Nöjesguiden delat ut Stockholmspriset till personer och företeelser som betytt extra mycket för staden under det gångna året. Nöjesguidens jury har under 2014 sammanträtt och debatterat häftigt kring vem, vad eller vilka som förtjänar att belönas för sin exceptionella briljans.

Vinnare i kategorin TV är Raskortet:
Motiveringen: I en tv-värld som präglas av homogenitet var Raskortet ett välkommet tillskott. Här lät Osmond Karim annars åsidosatta berättelser få stå i rampljuset. För vissa innebar det stor igenkänning, för andra en välbehövlig väckarklocka.

Övriga nominerade: Agnes-Lo Åkerlind, Full Patte

Juryn har bestått av: Amat Levin (ordförande), Jonas Adner, Parisa Amiri, Maina Arvas, Christoffer Bertzell, Nathalie Borgman Peters, Elis Burrau, Isabelle Espinoza, Hugo Ewald, Patrik Forshage, Josefin Günther, Petter Hallén, Soraya Hashim, Anders Karnell, Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Vendela Lundberg, Josefin Lundgren, Martin Petersson, Hasan Ramic, Christoffer Reichenberg Andersson, Emilie Roslund, Sanna Samuelsson, Victor Schultz, Pelle Tamleht, Greta Thurfjell, Alf Tumble och Kristin Zetterlund.

Visa fler

Projektet på Facebook

Det händer igen... ... See MoreSee Less

Minns ni Ruby Bridges? År 1960 blev hon den första svarta flickan att börja i en helvit amerikansk skola. Föräldrar, lärare och elever protesterade till den grad att Bridges inte kunde gå på l...

2 months ago  ·  

Missa inte detta! ... See MoreSee Less

I sommar kommer radioföljetången Skeppet Cambria att sändas i SR P4. Programmet handlar om människorättsaktivisten Frederick Douglass, som föddes som slav i USA. I programmet har han rymt från ...

2 months ago  ·