Polar Music Anthology

Polar Music Prize delas varje år ut till framstående musiker och artister för betydande insatser inom musiklivet. Prisets grundare Stikkan Anderson hade en tydlig övertygelse och vision – att musik är gränslös och berör, att musik påverkar och förändrar världen. Hur de första pristagarna, sir Paul McCartney och de baltiska staterna, använde prissumman är talande för prisets anda: Paul McCartney startade en skola för Performing Arts i sin hemstad Liverpool och de baltiska staterna använde prissumman till att etablera en rättighetsorganisation för musiker i Baltikum. 2012 fyller Polar Music Prize 20 år och i samband med jubileet lanseras Polar Music Anthology, ett digitalt musikmuseum och en plattform där Polar Music Prize kan utvecklas utifrån tron på musikens kraft att förändra världen.

Projektmål

Att säkra Polar Music Prizes kontinuerliga och långsiktiga tillgänglighet och spridning, nationellt likväl som internationellt, för att fler ska kunna ta del av tanken bakom priset och lära sig mer om pristagarna. Att visa på musikens kraft - hur den påverkar, berör och förändrar inte bara individer utan också världen.

Därför fick projektet stöd

Att vidareutveckla Polar Music Prize, så att priset och utdelningen blir en plattform där grundidén från donationen styr så att en bred allmänhet kan lära sig mer om likväl pristagarna som musikens betydelse i samhället, samt fortsatt lyfta Sveriges roll i musikvärlden.

2013 års polarpristagare från Senegal och Finland

07 Maj 2013 polarpristagare_2013

Idag offentliggjorde Polar Music Prize årets pristagare. 2013 års Polarpris går till den finländska kompositören Kaija Saarihao och den senegalesiske Griotsångaren och poeten Youssou N’ Dour. Se filmerna när Saarihao och N’Dour tar emot priset. Filmerna är från Polar Music Prize på Youtube. På Polar Music Anthology kan du även läsa mer om de båda pristagarna samt se klippen från när de tar emot sitt pris.