Cirkushoppet – Drömma, Skratta, Våga

Cirkus Cirkör och Clowner Utan Gränser går samman för att ge människor på flykt ett varmare välkomnande till Sverige. Genom cirkusträning, skratt och lek på ett 70-tal flyktingboenden i Sverige ger de stöd och aktiviteter till nyanlända. Även personalen får verktyg till nya arbetssätt i mötet med de boende. Allmänheten kommer även att erbjudas prova-på-aktiviteter med syftet att öka förståelsen för flyktingskapets ofrivillighet och skapa vilja till engagemang.

 

Projektmål

Att ge nyanlända till Sverige ett varmare välkomnande, stunder av glädje och framtidstro genom nycirkusträning, skratt och lek och bjuda in allmänheten att bättre förstå deras situation.

Därför fick projektet stöd

I en situation där rekordmånga människor befinner sig på flykt undan krig och förföljelse behövs det en kraftsamling där olika resurser kan nyttjas för att på bästa sätt hjälpa dem.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i mars 2016 och avslutades i oktober 2017

För mer info: www.cirkor.se

Barnen fick skratta igen

21 Nov 2016 Barn på asylboenden fick skratta igen då Cirkushoppet besökte Umeå. Många föräldrar har inte sett sina barn skratta sedan de tvingades på flykt.
– Jag visste att barn skulle uppskatta det, men det mest känslosamma är att se att också vuxna blir lyckliga, säger Linn Holm som är en av cirkusartisterna till Västerbottens Kuriren i ett reportage i helgen.

– Det märks hur lite de här barnen har att göra. De blir så uppspelta då de får chansen att göra något. Därför lämnar vi olika redskap på asylboenden så att de kan användas då vi åker vidare.

Den största utmaningen med projektet trodde hon skulle vara språket, men utmaningen
var en helt annan:  – Barn är fantastiskt duktiga på språk. Det som har varit mest utmanande för mig på ett personligt plan är att inte få mer tid med de vi möter. När vi ska åka frågar barnen ofta om vi kommer imorgon igen och då är det väldigt jobbigt att behöva svara nej.

 

Visa fler

Projektet på Facebook

NEWS FLASH: TILDE BJÖRFORS - ÅRETS SVENSK 2017 – Kultur!
 
Priset “Årets svensk 2017”: inom kategorin ”Kultur”, tillfaller Tilde Björfors, Konstnärlig ledare och grundare till Cirkus Cirkör!
 
Motivering:  Tilde Björfors
Hon har redan, bland mycket annat, fått kungens medalj, Natur & Kulturs pris, Expressens teaterpris och utmärkelsen Årets europé. Hon är professor, direktör och regissör i ett. Årets kultursvensk har sedan 1995 gjort Sverige till ett av världens ledande nycirkusländer. I sin dagliga verksamhet och i sina föreställningar kombinerar hon estetiken och underhållningen med aktuella samhällsfrågor. På så sätt bidrar hon till att öppna dörrar och vidga perspektiv i en tid när offentligheten blir smalare, både till uttryckssätt och i tanken. Årets kultursvensk är Tilde Björfors! 

Tilde från scen: “Jag är mycket ärad över utmärkelsen och priset är samtidigt ett erkännande för ett helt scenkonstområde! som jag delar med alla artister och barn/unga/gamla som tränar cirkus och bidragit till att etablera nycirkusen som konstform i Sverige!
Glada nyheter, Satyagraha kommer till Danmark och CPH Opera Festival 2018! 

När Cirkus Cirkör och Folkoperan gjorde cirkusopera av Philip Glass Satyagraha blev den en jättesuccé! Först fick vi lägga till fler datum, sen en till spelperiod och ett gästspel i Göteborg och efter det ännu en till spelperiod på Folkoperan 2018!  
Nu är det dags att ta Satyagraha utomlands :D 

VI ses i Köpenhamn nästa år. 

Foto: Markus Gårder