Orientens Stjärna

2014 satte Re:Orient upp en musiksaga för barn på arabiska och svenska som handlade om den ikoniska, egyptiska, sångerskan Oum Khaltoums liv, de arabisktalande barnen kunde sjunga med i varenda textrad. Hösten 2016 åker pjäsen på turné till Jordanien, Turkiet, Egypten och Marocko för att ge syriska barn på flykt en chans att drömma sig bort, sjunga och skratta med i ett musikaliskt äventyr.

Projektmål

Att genom musikteater ge barn som lever på flykt stunder av glädje, hopp och nya perspektiv på livet.

Därför fick projektet stöd

Re:orient bidrar genom Orientens Stjärna till att sprida glädje och ge syriska barn på flykt en chans att drömma sig bort, sjunga och skratta och kanske för en stund glömma den situation de befinner sig i.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i december 2015 och avslutades i december 2016

Ett uppskatt avbrott i vardagen

14 Dec 2016 Re:Orient kom nyligen tillbaka från det sista stoppet på sin turné i Mellanöstern. Det sista landet som besöktes under turnén var Marocko. Där spelade Orientens stjärna i skolor och på boenden i förorter till Tanger, Tetouan, Meknès, Rabat, Salé och Casablanca. Ett uppskattat avbrott i vardagen för barnen!

Visa fler

Projektet på Facebook

Re:Orient added an event.

I smarbete med kulturföreningen Bagdad Café presenterar Re:Orient en kväll med poeterna Samira Negrouche (Algeriet), Ida Börjel (Sverige), Fatemeh Ekhtesari (Iran) och Athena Farroukzad (Sverige).

Programmet bjuder på föredrag om algerisk samtida litteratur, poesiuppläsningar på franska, persiska och svenska. Det blir en kväll med fokus på kvinnligt skrivande skrivande som motståndshandling och kvinnliga nätverk i Sverige och Mellanöstern. Kom och delta i samtal med poeterna och samtalsledaren Kholod Saghir.

Meverkande:
Athena Farroukzad
Poet, litteraturkritiker och lärare vid Biskops Arnös författarskola. 2013 gav hon ut Vitsvit, som nominerades till Augustpriset och belönades med bland andra Karin Boye-priset.

Fatemeh Ekhtesari
Numera fristadsförfattare i Norge efter att ha censurerats och fängslats i sitt hemland Iran. Är poet och barnmorska. Ekhtesari skriver på persiska om förlossningar, graviditeter och aborter- om kvinnors villkor. Hon skriver också om politik och motstånd.

Ida Börjel
Bosatt i Malmö. Hennes diktsamlingar har belönats med en mängd litterära priser bland annat Borås Tidnings debutantpris, Mare Kindre-priset och Sveriges Radios lyriskpris. Diktsamlingen Ma (2014) nominerade till Augustpriset.

Samira Negrouche
Frankofil författare, poet, översättare och utbildad läkare, är född och verksam i Alger. Hennes texter är översatta till ett tjugotal språk. Trespråkig från födseln hänger sig Negrouche åt att översätta arabisk och engelsk samtida litteratur till franska. Hon har ägnat sig åt att ifrågesätta fysiska, språkliga och konstnärliga gränser. Sedan många år samarbetar Negrouche också med artiser och musiker.

Kholod Saghir
Initiativtagare och projekledare till Bagdad Cafés konstnärliga utbyten. Medöversättare av den irakiska poeten Rasha Alqasems diktsamling " Jag matar kriget med dem jag älskar" tillsammans med författarna Sara Mannheimer och Elisabeth Hjort. Numera är Saghir även producent för Re:Orient.
Fri entré!
välkomna!
... Visa MerVisa Mindre

1 dag sedan