Operation frilansare – program för skydd av journalister

Som en konsekvens av många samverkande faktorer bedrivs mer och mer journalistik av frilansjournalister. Frilansare arbetar ofta med mycket små ekonomiska marginaler. Bara i undantagsfall finns kontrakt med uppdragsgivare före avfärd. Istället finns vaga löften att köpa in material i efterhand. Marginalerna är så små att det är svårt att prioritera säkerhetsfrågor och utrustning. Projektet innehåller ett paket med 5 olika aktiviteter som skulle förbättra journalisters situation. De är alla viktiga på olika sätt och adresserar en uppsjö av utmaningar.

Projektmål

Att genom ett omfattande program värna om journalisters
säkerhet, med konkreta verktyg och utbildning både av journalisterna
själva och av redaktionerna.

Därför fick projektet stöd

Genom detta projekt kan Reportrar utan gränser bidra
till att förbättra journalisters situation, en yrkesgrupp som resten av världen litar på för sin förståelse av en komplicerad omvärld.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i december 2015 och avslutades i februari 2017

För mer info: www.reportrarutangranser.se

Reportrar utan gränser utbildar för journalisters säkerhet

28 Mar 2017 För en journalist på uppdrag i vissa länder har riskerna ökat något enormt de senaste åren. Att vara väl förberedd, och veta hur man ska ta hand om sig själv och sina kollegor, kan vara skillnaden mellan liv och död. Frilansjournalister, som inte har stöd från en stor redaktion lever farligare än andra. Reportrar utan gränser ordnade en femdagars säkerhetskurs för 15 frilansjournalister.

Förra året dödades minst 76 journalister på grund av sitt yrke. Att siffran inte är ännu högre beror mest på att vissa platser är helt tömda på journalister. Stora delar av Syrien, Irak och Afghanistan är omöjliga för journalister att vistas i. Det är för farligt att rapportera därifrån och konsekvensen blir att det skapas svarta hål där övergrepp och människorättskränkningar kan pågå ostört.

Utbildningen som Reportrar utan gränser ordnar, med stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse, är fem heldagar lång och deltagarna introduceras till säkerhetstänkande med sjukvård som en röd tråd. De olika momenten repeteras om och om igen, ibland när deltagarna minst anar det.

– Kursen är upplagd på ett sådant sätt att det ska vara så realistiskt som möjligt. Det räcker inte med att träna lite på en docka under en eftermiddag. Den som råkar ut för något fruktansvärt måste ha momenten i muskelminnet. Annars är risken att man bara blir stående eller försätter sig själv eller andra i ännu större fara. Det finns inga genvägar, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportar utan gränser.

För en journalist kan en säkerhetsutbildning vara skillnaden mellan liv och död, men det kan också vara skillnaden mellan att våga eller inte våga åka till ett land som är i desperat behov av att uppmärksammas.

Visa fler

Projektet på Facebook

Helena H Hallin, Cecilia Jalder och 6 andra gilla det här

Anders AndarveRing Margot - Hon har ju bra kontakter med diktaturer.

2 veckor sedan
Avatar

Kommentera på Facebook

Reportrar utan gränser shared their event.

Idag, på pressfrihetens dag, delar Reportrar utan gränser ut vårt pressfrihetspris till den afganska journalisten Najiba Ayubi. En spännande panel bestående av Khazar Fatemi (SVT), Urban Hamid (SVT) och Massood Qiam (SR) diskuterar hur det är att arbeta som journalist i Afghanistan. Gratis inträde!
... Visa MerVisa Mindre

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2017

maj 3, 2017, 6:00e m

Dansmuseet

Svenska Reportrar utan gränser delar ut sitt årliga pressfrihetspris och bjuder in till samtal om situationen i Afghanistan. Årets pris går till den afghanska journalisten Najiba Ayubi. Najiba A...

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2017

4 veckor sedan

Katrin Kjöller, Lisa Selander och 7 andra gilla det här

Anders AndarveFirar hon påsk?

1 månad sedan
Avatar

Yvonne A-PetterssonStort grattis, Najiba 💕

1 månad sedan   ·  1
Avatar

Kommentera på Facebook