Ökenfestivalen i Exil

Varje år vallfärdar 10 000 besökare – artister, publik och media från världens alla hörn – till den maliska ökenfestivalen, Le Festival au Désert i Saharaöknen. Mali är ett av världens fattigaste länder men trots det och med landets undermåliga infrastruktur har Le Festival au Désert vuxit till en stark lokal angelägenhet och dessutom rönt stor internationell uppmärksamhet. Genom ett stort seminarieprogram diskuteras under varje festival aktuella frågor så som bistånd, klimat och fredsprocesser. 2012 störtades Malis regering i en militärkupp och oroligheterna kulminerade med de franska truppernas intåg i januari 2013. Under det rådande säkerhetsläget tvingades man ställa in årets festival och istället, liksom en stor del av landet befolkning, gå i exil. Genom organisationen Mer Jazz i Sverige kommer festivalen nu till Göteborg och Stockholm.

Projektmål

Att nå en svensk allmänhet som normalt inte möter musik och kultur från Mali och dess grannländer, samt belysa situationen för kulturutövare likväl som allmänheten i Mali. Att verka för yttrandefrihet och allas rätt att utöva och ta del av kultur.

Därför fick projektet stöd

Genom detta projekt ges Ökenfestivalen möjlighet att fortsätta finnas och inte dö med kriget i Mali. Den får möjlighet att fortsätta på andra platser i världen och bidra till samtal om fred och konstnärlig yttrandefrihet.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i oktober 2013 och avslutades i februari 2014

För mer info: www.festival-au-desert.org/

Ökenfestivalen i Exil landar i Göteborg

31 Okt 2013 Ökenfestivalen kommer till Göteborg den 7 november. I samarbete med Clandestino Insitute anordnas en endagsfestival på Musikens hus. Programmet innehåller bland annat The last song before the war, filmen om festivalens kamp mot ekonomiska och politiska svårigheter, intervju med Almou Ansar, som är en av festivalens grundare samt konsert med Vieux Farka Touré.

Hela programmet finns på Facebook.

Visa fler