Ökad mångfald i svenskt filmutbud

Film från länder utanför Sverige, USA eller våra europeiska grannländer har mycket svårt att nå den svenska publiken. Göteborg International Film Festival utvecklar en webbaserad Video On Demand- tjänst där människor oavsett tid, plats och fysiska eller sociala begränsningar enkelt och över nätet kan hyra kvalitetsfilm från hela världen. Genom att tillgängliggöra film där människor från olika länder och kulturer får berätta historier ur sitt eget perspektiv, bidrar projektet till att nya röster blir hörda och att de svenska filmkonsumenterna får ökad kunskap och förståelse för andra grupper i samhället och i andra delar av världen.

Projektmål

Att skapa möjligheter för värdefull film från hela världen att nå den svenska publiken i hela landet och öppna för alternativ till det vanliga bioutbudet. Och därigenom bidra till en ökad kännedom och insikt om människors olika levnadssituationer.

Därför fick projektet stöd

Kulturstiftelsen kan genom detta projekt bidra till att fler röster från olika delar av världen blir hörda. Människor i hela landet ges möjlighet att ta del av ett unikt utbud av kvalitetsfilm.

Göteborg Film Festival presenterar Draken Film – en helt ny digital kanal för unika filmupplevelser

26 Sep 2014 I snart fyra decennier har Göteborg Film Festival presenterat ny film från hela världen på biograf under tio vårvinterdagar. Nu tar festivalen nästa steg, möter publikens önskemål och ser till att det här unika filmutbudet blir tillgängligt också under resten av året. Den 24 september startade Draken Film – Göteborg Film Festivals nya filmkanal på nätet med unik film från hela världen.

Draken Film är en prenumerationstjänst för att se film på nätet men det är också en mötesplats för filmintresserade. Vid sidan av filmerna finns ett unikt material av texter, filmade seminarier, intervjuer och fördjupningar – en ny sorts filmkrönika med både bakgrundsmaterial och inspiration för tittaren.
Draken Film visar klassiker, nya filmer, gamla festivalfilmer och filmer av dagens mest intressanta regissörer – bra film i alla genrer; drama, thriller, dokumentär, animerat och mer.
 Vi bygger vår nya kanal på ett unikt och personligt innehåll, säger Marit Kapla, tidigare konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival och nu ansvarig för innehållet på Draken Film. Vi har valt ut massor av bra film som inte kan ses på bio och som vi vill dela med oss av till filmälskare över hela landet.

Festival året runt
Draken Film startar ambitiöst med hundratalet titlar från mer än 50 länder och lägger sedan till minst fyra nya filmer varje vecka. Det ska alltid finnas något nytt, unikt och spännande att se. Draken Film kan också vara ett första visningsfönster för nyproducerat material.
Äntligen kan många festivalfilmer ses av fler och året runt, säger Sven-Olof Bodenfors, ordförande i Göteborg Film Festival. I en tid när nätet är den kraftigast expanderande distributionsformen för rörlig bild är det viktigt att de unika och konstnärliga uttrycken får en helt egen plattform.
– Vi skapar en digital mötesplats för de sant filmintresserade, säger Bengt Toll, vd för Draken Film. Därför har vi lagt stor energi på ta fram ett brett filminnehåll och ett intressant redaktionellt material i en struktur där det ska vara enkelt att navigera.

Mer information och medlemskap på Drakenfilm.se.

GIFF_Drakenlansering504

Visa fler