Nationalmuseum Norr

2018 inviger Stiftelsen Jamtli en ny konsthall i anslutning till sitt befintliga museiområde i Östersund. I samverkan med lokala, regionala och nationella aktörer ska konsthallen fyllas med nyskapande verksamhet, som ger invånarna i mellersta Sverige möjlighet att uppleva högklassig konst. Jamtli kommer även i samarbete med fristående aktörer skapa en modell för hur fler kan göra sina museala samlingar tillgängliga och attraktiva för bredare och yngre målgrupper i Sverige.

Projektmål

Att skapa ge invånarna i mellersta Sverige möjlighet att uppleva högklassig konst på snarlika villkor som de i de större städerna.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet kan stiftelsen Jamtli bidra till att göra våra gemensamma konstskatter tillgängliga för fler och att nya metoder för att involvera publiken kan utvecklas.

Projektets tidsstatus

85%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutas i februari 2018

För mer info: www.jamtli.com

Foto: Marcus Berglund

Första spadtaget till Nationalmuseum Norr

22 Dec 2015 14 december blev det klart att spaden kan sättas i jorden för tillbyggnaden av Jamtli och att verksamhetsplaneringen kan inledas på allvar.

Henrik Zipsane, Landsantikvarie och chef för Jamtli, känner en stor glädje:

– Det är fantastiskt att vi tillsammans kan få skapa konstupplevelser i världsklass i Östersund! Mötet mellan de statliga konstsamlingarna och Jamtlis prisbelönta pedagogiska verksamhet är kärnan i hela projektet, och att få driva detta i ett hus byggt speciellt för Nationalmuseum Norr är nästan för bra för att vara sant!

 

Projektet på Facebook

HÅR-RESANDE OCH HÅR-KONST. Välkommen till Jamtli söndag 22 oktober. Hårkullan Nina Sparr från Dalarna berättar och visar hår-konst kl 14-15. Passa också på att göra en upptäcktsfärd i hårmodets historia i utställningen Hår-resande.
Jamtli öppet tisdag-söndag kl 11-17. Entré vuxen 80 kr, barn t o m 18 fri entré. www.jamtli.com
VÄLKOMMEN TILL JAMTLI KAFÉ! 
Tisdag-fredag kl 11.30-14.00 serveras lunchbuffé med soppa, salladsbuffé, smör, bröd och kaffe/te. Pris 85 kr. Denna vecka serverar vi:

Tis 17 okt: Grön ärt- och broccolisoppa med krispig  bacon som tillbehör (gluten- och laktosfri).

Ons 18 okt: Tomat- och linssoppa med färsk basilika (gluten- och mjölkfri).

Tors 19 okt: Gulaschsoppa serveras med gräddfil (gluten- och laktosfri).

Fre 20 okt: Blomkålsoppa med citron och rosmarin (gluten- och laktosfri).
Jamtli Kafé öppet tisdag-söndag, kl 11-16.30.
DAGENS LUNCH MED BORDSSERVERING 
- Välkommen till Restaurang Hov!
Mån 16 okt: Pocherad sej med kokt potatis, brynt smör, räkor, pepparrot, ägg och ärtor.
Boeuf Bourguignon med potatispuré.
Bönfyllda quesadillas med guacamole, créme fraiche, pico de gallo och grillad lime (laktovegetarisk).

Tis 17 okt: Sojamarinerad lax med ris, morötter, sesamfrön och lime.
Kålpudding med kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka.
Het morotssoppa med smak av ingefära, serveras med friterad blomkål och vitlöksbröd (vegansk).

Ons 18 okt: Halstrad torsk med palsternackspuré, stekt lök, rödvinssås och rökt sidfläsk.
Lasagne med capresesallad och vitlöksdressing.
Falafel med pitabröd, hummus, chiliyoghurt och picklad rödlök (laktovegetarisk).

Tors 19 okt: Kryddhalstrad lax med saffranskokt moghrabiah, granatäpple, pekannötter och myntayoghurt.
Kycklinglårfilé i cidersås med korngryn och äpplen.
Vichyssoise med friterad kapris, syltad svamp och gratinerad svamptoast (laktovegetarisk).

Fre 20 okt: Ugnsstekt torsk med kokt potatis, rödbetor och brynt citronsmör.
Porchetta med polentakaka, vitvinssky, dragonaioli och brysselkål.
Limerostad blomkål med gräddstuvad spetskål, borlottibönor, bakad potatis och rostade nötter (laktovegetarisk).
HÅR-RESANDE BERÄTTELSER! Välkommen till Jamtli söndag 15 oktober kl 12-15 och lyssna på en hårresande saga om magiska hår. Efter sagan pysslar vi tillsammans. För barn från ca 5 år. Berättare: Irene Hedin.
Ingår i museientrén, vuxen 80 kr. Barn t o m 18 år fri entré. Jamtli öppet tisdag-söndag kl 11-17.

DAGENS LUNCH MED BORDSSERVERING - Välkommen till Restaurang Hov!
Observera att bilgrinden till Jamtliområdet och Restaurang Hov är tillfälligt stängd på grund av bygge av nytt konstmuseum. Parkera gärna på Jamtlis parkering, FRI PARKERING! För parkering vid restaurangen, infart via entrén från Köpmangatan, följ skyltning. Gående hänvisas till passage nedanför Jamtli Butik.
Mån 9 okt: Halstrad gravlax med dillstuvad potatis och ärtpuré.
Viltskavsgryta med äpple och svamp, rårörda lingon och potatispuré.
Vitlöksbakad spetskål med citrondoftande bovete, tomat- och russinchutney, rostade nötter och karamelliserade morötter (vegansk).

Tis 10 okt: Pocherad sejfilé med ägg, brynt rödlökssmör, morotspuré och rostad palsternacka.
Kokt kalv i dill med gubbröra och kokt potatis.
Vietnamesiska pannkakor med sötsur sallad, sojamajonnäs och ägg (ovovegetarisk).

Ons 11 okt: Fish’n’chips och dansk remouladsås.
Wallenbergare med potatispuré, skirat smör, gröna ärtor och rårörda lingon.
Grillad rotselleri med rostade rotfrukter, baked beans och avocadocrème (vegansk).

Tors 12 okt: Halstrad torsk med brynt pepparrotssmör, brynt blomkålspuré, picklad blomkål och rostade hasselnötter.
Plommonspäckad fläskkarré med portvinssås, gräddsauterade äpplen och potatisfondant.
Currylinsgryta med torkad frukt, papadums, rostad blomkål och soygurt med smak av mynta (vegansk).

Fre 13 okt: Laxqueneller med brandade, vitvinssås och honungsglaserad majrova.
Tjälknul med ljummen potatissallad, blåbär- och vaniljsky och brysselkål.
Chèvre chaud-toast med timjanshonung, rostade nötter, variation på betor, spenatsallad och örtbakad tomat (laktovegetarisk).
... Visa MerVisa Mindre

1 vecka sedan

DAGENS LUNCH MED BORDSSERVERING - Välkommen till Restaurang Hov!
Observera att bilgrinden till Jamtliområdet och Restaurang Hov är tillfälligt stängd på grund av bygge av nytt konstmuseum. Parkera gärna på Jamtlis parkering, FRI PARKERING! För parkering vid restaurangen, infart via entrén från Köpmangatan, följ skyltning. Gående hänvisas till passage nedanför Jamtli Butik.
Mån 9 okt: Halstrad gravlax med dillstuvad potatis och ärtpuré.
Viltskavsgryta med äpple och svamp, rårörda lingon och potatispuré.
Vitlöksbakad spetskål med citrondoftande bovete, tomat- och russinchutney, rostade nötter och karamelliserade morötter (vegansk).

Tis 10 okt: Pocherad sejfilé med ägg, brynt rödlökssmör, morotspuré och rostad palsternacka.
Kokt kalv i dill med gubbröra och kokt potatis.
Vietnamesiska pannkakor med sötsur sallad, sojamajonnäs och ägg (ovovegetarisk).

Ons 11 okt: Fish’n’chips och dansk remouladsås.
Wallenbergare med potatispuré, skirat smör, gröna ärtor och rårörda lingon.
Grillad rotselleri med rostade rotfrukter, baked beans och avocadocrème (vegansk).

Tors 12 okt: Halstrad torsk med brynt pepparrotssmör, brynt blomkålspuré, picklad blomkål och rostade hasselnötter.
Plommonspäckad fläskkarré med portvinssås, gräddsauterade äpplen och potatisfondant.
Currylinsgryta med torkad frukt, papadums, rostad blomkål och soygurt med smak av mynta (vegansk).

Fre 13 okt: Laxqueneller med brandade, vitvinssås och honungsglaserad majrova.
Tjälknul med ljummen potatissallad, blåbär- och vaniljsky och brysselkål.
Chèvre chaud-toast med timjanshonung, rostade nötter, variation på betor, spenatsallad och örtbakad tomat (laktovegetarisk).