Nairobi & Stockholm – city evolution & identity

Kan man genom kultur och kreativa näringar skapa social inkludering, långsiktig tillväxt och innovativa urbana miljöer och samtidigt ta hänsyn till kulturhistoria? Genom att utveckla ett befintligt kulturhus i Nairobi, Kenya, gör detta projekt en ansats att påverka utvecklingen av en stadsdel och en framtidsvision för staden, som stimulerar kluster för kreativa näringar och positiv samhällsutveckling. Projektet leds av Stömmestiftelsen/Mimeta Sverige och är ett samarbete mellan Arkitekturmuseet, Kulturhuset Stockholm och det kenyanska kulturhuset The GoDown Arts Centre.

Projektmål

Att genom utställnings- och programverksamhet kring ett nyskapat kulturhus sammanföra stadsutveckling, identitetsskapande, konst och kultur.

Därför fick projektet stöd

Projektet gör en modig ansats att på ett nyskapande sätt visa hur arkitektur och kultur inte bara kan stärka människors identitet, men även bidra till mer attraktiva städer, arbetstillfällen och social integration.

För mer info: www.mimeta.org

Vem är Staden – på Arkitektur och Designcentrum

11 Dec 2013 vemarstaden_programbild

Just nu pågår den performativa utställningen Vem är staden – möten med Nairobi och Stockholm på Arkitektur och designcentrum. Utställningen är en del av projektet och ger perspektiv på kulturens roll som motor för stads- och samhällsutveckling. Den 14 november -16 februari 2014 möter besökarna intryck, tankar och berättelser från Stockholm och Nairobi. De medverkande är bild- och ljudkonstnärer, skribenter, arkitekter, formgivare och dansare. Vem är staden rymmer utställning, program, workshops och hybrider däremellan.

Flera av de projekt som får stöd av Kulturstiftelsen medverkar på utställningen, bland andra Design Lab Skärholmen och Stocktown. Hela programmet finns på Arkitektur- och designcenters webb.

Visa fler