Mötesplatser med dokumentärfilm i fokus

Doc Lounge visar det allra bästa av ny svensk och internationell dokumentärfilm i en mängd olika alternativa miljöer runtom i södra Sverige. För att skapa starkare närvaro över hela landet etableras en ny lokalförening i Norrland som komplement till befintlig verksamhet. Den nya lokalföreningen ska arrangera egna filmvisningar men framför allt verka för att fler fristående aktörer ska kunna starta Doc Loungeaktiviteter på egen hand. I samband med expansionen kommer föreningen att utveckla nya metoder för att nå ut till allmänheten. Genom ett nytt digitalt verktyg ska man kommunicera med sin publik även mellan filmvisningarna och på så sätt stärka långsiktigheten i arbetet.

Projektmål

Att ge personer på orter i norra Sverige möjlighet att driva egen filmverksamhet och på så vis erbjuda fler invånare i Norrland högkvalitativ dokumentärfilm samtidigt som man ges fler tillfällen att engagera sig i samhällsfrågor.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet får människor på olika platser i landet träffas och ta del av film och andra kulturformer. Mötesplatserna tjänar som ett forum för främjande av samhällsengagemang hos allmänheten.

För mer info: doclounge.se

Doc Lounge Dokumentärfestival i Stockholm

03 Aug 2015

B-Movie – Lust & Sound in West Berlin 1979 – 1989 is a documentary about music, art and chaos in the Wild West Berlin of the 1980s.

3-6 augusti bjuder Doc Lounge Stockholm in till en fyra dagars dokumentärfestival på Trädgården. Det blir fyra kvällar med filmer, tankeväckande samtal och bra musik. P*fect står för performance en kväll och en annan spelar ROPED live. Under festivalen blir det Stockholmspremiär av två musikfilmer: No land’s song från Iran och B-Movie – Lust & sound in West Berlin 1979-1989 från Tyskland.

Program:

3/8

No Land’s song (Ayat Najafi, 2014, 91min)

Sedan revolutionen 1979 är det förbjudet för kvinnliga vokalister att göra soloframträdanden offentligt i Iran, det tillåts bara om publiken uteslutande består av kvinnor. Sara Najafi är fast besluten att fräscha upp det kulturella minnet i Tehran genom att följa i kända sångerskors fotspår från 1920- och 60-talen. Hon trotsar censuren och planerar en konsert med iranska och franska kvinnliga solister för att återuppbygga kulturella broar som har förfallit. I två och ett halvt år följer regissören Ayat Najafi förberedelserna mellan Tehran och Paris. Saras regelbundna möten med kulturministeriet i Tehran belyser systemets godtyckliga logik. Var går gränsen och vem bestämmer det? Kan multikulturell solidaritet och revolutionär musik segra?
No Land´s Song kan ses som både en politisk thriller och en musikalisk resa, men tappar aldrig fokus från den kvinnliga rösten. Språk: Persiska/Engelska med Engelsk text

 

4/8

Hotell Kristineberg (Moa Kjellstrand & Roxane von Gerber, 2015, 60 min)

År 2012 bor de unga filmarna Moa och Roxane i en lägenhet i Kristineberg. Ett par minuter därifrån ligger ett övergivet hotell och fulla av nyfikenhet tar de sin kamera och går dit i tron om att det står tomt. Det gör det inte, ett femtiotal personer har gjort Hotell Kristineberg till sin tillfälliga bostad och innanför de trasiga fönstrena lär filmarna känna ett par i deras ålder, Emelie och David. I filmen får vi följa med in i en värld av missbruk och rotlöshet på Stockholms gator, en värld där Hotell Kristineberg rivs och Emelie och David står utan bostad. När paret hamnar på gatan blir relationen till filmarna allt mer komplicerad.
Språk: Svenska med svensk text

 

5/8

Tongues United (Marlon T. Riggs, 1989, 55min)

Tongues Untied är ett Emmy Award-vinnande tidsdokument av regissören Marlon T. Riggs. I filmen använder han sig av poesi, personliga berättelser, rap och performance för att beskriva den våldsamma homofobi och rasism som svarta homosexuella män utsätts för.
Tounges Untied tar upp berättelser om en man som blir nekad tillträde till en gay bar på grund av sin hudfärg. En universitetsstudent som lämnas blodig på trottoaren efter ett hatbrott. Om ensamheten och isolationen hos en transvestit. Och den bekräftar den svarte homosexuelle mannens erfarenheter av demonstrationer, rökiga barer, ”snap divas”, humoristisk musikvetenskap och Vogueing.
Ett kvarts sekel efter dess release vann filmen Los Angeles Film Critics Award och pris för bästa dokumentär vid filmfestivalen i Berlin – och är idag högst relevant även om den utelämnar kvinnors historier och perspektiv. Språk: Engelska

 

6/8

B-Movie – Lust & Sound in West Berlin 1979 – 1989 (Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck & Heiko Lange, 2015, 92 min)

B-Movie är en dokumentär om konst, musik och kaos i 80-talets Västberlin. Den kreativa smältdegel som uppstod innanför murarna innan järnridån föll lockade dit konstnärer och klåpare, husockupanter och hedonister och en hel del världsberömda kändisar. I Berlin handlade det inte om långsiktig kommersiell framgång utan om att leva för stunden, för kicken, i nuet. B-Movie berättar historien om den delade staden, en kulturell interzone där allt var möjligt, nätterna var oändliga och ingenting som resten av europa. Exklusiva intervjuer och tidigare outgivna filmklipp skapar ett fartfyllt kollage av ett frenetsikt årtionde som börjar i punken och slutar i Love Parade.
Nick Cave, Gudrun Gut, Einstürzende Neubauten och technopionjärerna Westbam och Blixa Bargeld tar plats i filmen, och Tilda Swinton, Keith Haring, New Order och David Hasselhoff swishar förbi innanför Västberlins murar. Språk: Engelska

Visa fler