Möt en författare – en läsfrämjande jubileumsinsats

Forum för poesi och prosa är en regional uppläsningsscen i Västsverige som firar tio år som mötesplats för litteratur. Under jubileumsåret breddas verksamheten genom att synas på nya platser, nå ut till nya målgrupper och ett ökat samarbete med gymnasieskolor i Västra Götalandsregionen. Projektet innefattar enskilda författarbesök på gymnasier i regionen, samt specialarrangemang med flera deltagande författare. Därtill arrangeras en skrivtävling, Jag skriver i dina ord, med målet att uppmuntra och inspirera till läsning och skrivande. Forum för poesi och prosa kommer även synas på festivaler och andra kulturarrangemang, samt göra ett flertal överraskningsuppläsningar i det offentliga rummet.

Projektmål

Att främja läsandet och intresset för litteraturen hos en bred allmänhet och med speciellt fokus på unga pojkar. Att använda formatet författarträffar för att skapa ingångar till litteraturen hos en ny målgrupp.

Därför fick projektet stöd

Läsning och litteratur utvecklar hjärnan hos människor i alla åldrar. Det skapar tänkande och reflekterande människor och lägger en grund till ökad förståelse och acceptans mellan människor i samhället.

För mer info: www.poesiochprosa.se

Vinnaren i Jag skriver i dina ord korad

27 Maj 2015 Den 6 maj tillkännagavs årets vinnare av Jag skriver i dina ord, Forum för poesi och prosas regionala skrivtävling för gymnasieelever. Första priset gick till Maria Absim för dikten Röda ögon. Klara Asklund och Rebecca Runesson vann andrapriset.

Vinnarna tillkännagavs och fick sina priser på Forum för poesi och prosas jubileumsfinal på Backa Teater onsdagen den 6 maj. Förstaprisvinnare är Maria Absim från Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, för bidraget Röda ögon. Juryns motivering löd “Med en infraröd blick på världen framträder samhället i sin våldsamhet när poeten bläddrar i dagarna. Med säker rytm ges stadga åt ett raseri som blir till motstånd och en röst som ger existensen en djup klang.”

– Jag känner mig hur ärad som helst över att juryn tyckte om min text och tyckte att den förtjänade att vinna, det är ju egentligen det största priset! Jag får även lite fjärilar i magen eftersom det är första gången jag lämnar min lilla skrivar-bubbla och låter folk läsa det jag har skrivit. Jag älskar att skriva och läsa och jag har gjort det så länge jag kan minnas, så det här betyder väldigt mycket för mig, säger Maria.

Kristina Sandberg tillkännagav vinnarna

Två deltagare vann andrapriset, Klara Asklund från Kunskapskällan i Herrljunga för texten De blekta och Rebecca Runesson från Västerhöjdsgymnasiet i Skövde för Den beväpnade flickan. De tilldelas varsina 1000 kr. Augustprisvinnaren Kristina Sandberg tillkännagav de tre vinnarna och läste juryns motiveringar från scen.

Visa fler