Making Peace

Utställningen Making Peace är producerad av Internationella Fredsbyrån och utgörs av ett drygt hundratal fotografier i storformat som speglar krigets verklighet och människor mitt i konflikter, men också deras befrielse och samhällens återuppbyggnad. Utställningen visas på Nobelmuseet på Stortorget i Stockholm. I projektet deltar ungdomar som upplevt krig och konflikt själva eller genom föräldrar och släktingar. Deras berättelser och tolkningar av fred visas som digitala inslag i utställningen. I samband med utställningen ges även ett brett program med föreläsningar och seminarier på teman som nedrustning, konfliktlösning och demokrati, tillsammans med samtal med fredsorganisationer, debattörer och politiker.

 

Projektmål

Att ta Internationella Fredsbyråns utställing Making Peace till Sverige och göra den och de frågor den uppmärksammar relevant för en svensk allmänhet.

Därför fick projektet stöd

Utställningen lyfter fram fredens förutsättningar och visar hur människor och organisationer har format och påverkat den historiska utvecklingen. Den visar också inspirerande framgångar i kampen för fred som nåtts under det senaste århundradet.

För mer info: www.nobelmuseum.se

Nobelmuseet firar internationella kvinnodagen med fredspristagare

26 Feb 2014 Fredspristagaren Tawakkul Karman pratar om kvinnors rättigheter. Den 35-åriga jemenitiska journalisten Karman delade Nobels fredspris 2011 med Ellen Johnson Sirleaf och Leymah Gbowee med motiveringen: ”for their non-violent struggle for the safety of women and for women’s rights to full participation in peace-building work”.

Nobelmuseet firar kvinnodagen 8 mars med att bjuda in Tawakkul Karman, som en sista stor aktivitet i projektet Making Peace. Föredraget hålls på arabiska och tolkas till svenska. Boka plats på event@nobelmuseum.se.

Firandet pågår 2014-03-08 11:00 – 17:00; mer information på Nobelmuseets hemsida.

Visa fler