Last night in Sweden

I samband med att USA:s president Donald Trump ville införa nya inreseregler till landet, sa han i ett tal: ”När man tittar på vad som hände i Sverige igår kväll – Sverige! Vem hade kunnat tro det?”. Vilken händelse som han refererade till var oklart. Alternativa fakta och fakta ryckta ur sitt sammanhang har blivit vanligare i media och politik. Som en motreaktion på detta togs initiativet till ett projekt för att ge en mer nyanserad bild av Sverige under en helt vanlig kväll. Fotografer uppmuntrades att skicka in bilder som är tagna på kvällen och en jury valde ut ett urval av dessa som är utgångspunkten för projektets aktiviteter.

Projektmål

Att med de främsta svenska fotograferna skapa en fotografisk dokumentation som skildrar Sverige på ett nyanserat sätt och motverkar fördomar, falska nyheter och okunskap. Detta sker bland annat genom en bok, utställningar, föredrag, debatter och samtal.

Därför fick projektet stöd

Genom att lära ut om fakta, alternativa fakta, bildtolkning och källkritik är projektet en motvikt till krafter som försöker skapa rädsla och konflikter.

Projektets tidsstatus

22%

Projektet startade i september 2017 och avslutas i augusti 2018