Läsrörelsen lyfter barns läsning

Läsförmågan och läsförståelsen har gått ner hos svenska barn. Nya undersökningar visar även att andelen föräldrar som läser för sina barn har minskat. Från att 70 procent av småbarnsföräldrarna för tio år sedan läste varje dag för sina barn, läser idag bara 35 procent av föräldrarna varje dag. Läsrörelsen arbetar nu intensivt för att under ett antal år lyfta barns språk och läsning genom tre nya projekt; Plats för barn! med start på Bokmässan, En läsande klass i hela landet och Berätta, Leka, Läsa i alla 31 kommuner i tre län.

Projektmål

Att ge alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar, tillgång till ett språk och där läsförståelsen är en central del.

Därför fick projektet stöd

Läsrörelsen är en ideell förening som startade år 2000 på Bok & Bibliotek och tog som sitt motto ”Ge dina barn ett språk” Genom detta projekt kan PostkodLotteriets Kulturstiftelse stödja en satsning som både sätter frågan om barns läsförståelse på agendan, samlar experterna på området i arbetet mot ett långsiktigt mål och skapar konkreta redskap för att angripa problematiken.

Författaren Martin Widmark får medalj

19 Aug 2014 v>

Författaren Martin Widmark prisas för sitt arbete med att främja ungas läsning. Han tilldelas medaljen Illis quorum meruere labores av regeringen. Widmark, som är uppvuxen i Linköping, är bland annat känd för sina böcker om Lasse-Majas detektivbyrå.
– Martin Widmark är genom sitt författarskap en viktig person för våra barn. Genom sitt berättande, där han ofta kombinerar humor och spänning, har han fått tusentals barn att börja läsa, för att sen inte sluta. Att han därtill lägger tid och engagemang för att öka barns läsförmåga och läslust visar att han på allvar förstår hur viktigt detta är i varje barns liv. För det arbetet har han vunnit min, regeringens och många föräldrars och barns respekt, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett uttalande.

Widmark, som är utbildad mellanstadielärare, har på senare år särskilt engagerat sig i frågan om barns läsning och bland annat startat projektet En Läsande Klass.

Illis quorum-medaljen instiftades år 1785 och är den äldsta regeringsmedaljen. Den delas ut till i genomsnitt sju personer per år.

Visa fler