Kulturhälsa

Kopplingen mellan kultur och hälsa blir allt tydligare och forskning visar att kulturella upplevelser kan vara en del av en läkningsprocess. Det handlar inte bara om psykologiska effekter som bygger på vad personerna upplever. Kulturhälsa kan också stimulera kreativitet, öka känslan av sammanhang mellan människor och till och med påverka känslor och beteenden som gör att livet blir lättare att leva. Dessutom kan kulturaktiviteter berika och öka minneskapaciteten och skapa nya kontakter mellan hjärnans olika nätverk. 1,6 miljonerklubben vill med projektet sprida dessa positiva resultat och samtidigt organisera kulturaktiviteter på ett mer lättillgängligt sätt.

Projektmål

Målsättningen med projektet att med hjälp av forskning ta vara på olika kulturproducenters kompetens, strukturera kulturaktiviteter och bidra till förbättrad hälsa genom kultur för framtidens vårdsökande. Att stimulera till nytt kulturentreprenörskap och samverkan mellan representanter från kultursektor, näringsliv, vårdsektor och kulturhälsoforskare är ett av projektets långsiktiga mål.

Därför fick projektet stöd

Forskning visar att kulturaktiviteter har potential att påverka människor gynnsamt. Trots kunskapen saknas en lättillgänglig länk mellan kulturaktörer och sjukskrivna. Genom detta projekt kan PostkodLotteriets Kulturstiftelse möjliggöra att nya former av kulturhälsoaktiviteter utformas, prövas, utvärderas och görs tillgängliga för svenska kvinnor.

En bok, en författare med Eva Bojner Horwitz

12 Maj 2014 Eva Bojner Horwitz, medicine doktor och kulturhälsoforskare, har arbetat fram ett verktyg för att hjälpa kvinnor med stress, utmattningssyndrom, ångest och andra symptom. Kulturhälsoboxen innehåller sex böcker som representerar de olika kulturhälsoområdena dans, musik, teater, film & bild och stillhet. Eva Bojner Horwitz berättar om hur kultur kan användas inom vården och att den bidrar till mer hållbar hälsovård. Intervjuare: Marika Griehsel.

En bok, en författare är en litteraturserie som bjuder problematisering, fördjupning och samhällsdebatt med utgångspunkt i facklitteratur till lärare, folkbildare, studerande och allmänhet. Debattörer och journalister samtalar med aktuella författare inom vitt skilda ämnen som till exempel politik, psykologi, historia, medicin, populärvetenskap, pedagogik och samhälle.

Se hela UR’s inslag.

EBH_UR_504

Visa fler

Projektet på Facebook

Att ha roligt, äta och dricka gott och njuta av kultur är bra för hälsan! 💃🍷i helgen som kommer med start 30 september kan du följa med oss på Hälsohelg i Loka Brunn. 

Drick vin med Carl Jan Granqvists  och dansa med Jill Taube! 

Anmäl dig och läs mer här:
http://www.1.6miljonerklubben.com/aktiviteter/visa/?id=2123
Idag välkomnar vi Anna Book som ny ambassadör för 2,6 miljonerklubben 💗
Nu är vi hemma igen efter en lyckad bokmässa med intressanta panelsamtal och en aktiv publik efter vår föreläsning om kvinnors psykiska hälsa.
 
Vi vill också passa på att gratulera Martina Haag som vann Årets bok för Det är något som inte stämmer 👏

Vad kan vara viktigare än din hälsa?
1.6 o 2.6 arbetar för att förbättra villkoren i samhället för alla kvinnor!
Gå med du också . Bli medlem, www.1.6miljonerklubben.com
... Visa MerVisa Mindre

22 timmar sedan

1,6 & 2,6 miljonerklubben shared their photo.

Loka Brunn! Spa m underbar miljö. Vinprovning m Carl Jan o dans m Jill Taube.
... Visa MerVisa Mindre

Följ med oss på hälsohelg i Loka Brunn! Det finns fortfarande några platser lediga till vår hälsohelg i Loka Brunn. Förutom fantastisk miljö, träning, spa-behandlingar och god mat tar vi de...

22 timmar sedan

Loka Brunn! Spa m underbar miljö. Vinprovning m Carl Jan o dans m Jill Taube.