Konstgödning – kultur för en levande glesbygd

I projektet Konstgödning ska brännande glesbygdsfrågor i Jämtlands län uppmärksammas i olika kulturella uttryck. Genom en utlysning knyts tolv professionella kulturskapare till projektet. Konstnärernas uppgift är att tillsammans med ortsbefolkningen skapa kommunikativ kultur med hjälp av ord, konst, musik och/eller performance.

Projektmål

Att med kultur som medel stärka glesbygdsbors identitet samt att bidra till skapandet av permanenta mötesplatser.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet får människor medverka i konstnärliga aktiviteter och ännu fler får ta del av resultatet av dem. Sannolikt kommer fler glesbygdsområden intressera sig för projektet och de metoder som används.

För mer info: www.konstgodning.se

Konstgödnings kulturfestival lockade många

02 Okt 2015 Bodil Halvarson_kulturstiftelsen-504

Gert Andersson_kulturstiftelsen_504

konstgodning_kulturstiftelsen_504

Konstgödnings Kulturfestival på Storsjöteatern i Östersund hade ca 500 besökare sammanlagt. Martin Johanssons ”Kluks Kvinnor berättar” var väl representerat med fotoutställning, bildspel,  rekvisita, nyutkommen bok och flera av de medverkande kvinnorna på plats. Festivalen huserade även Ulla West med projektet ”Tolkningsföreträde, en matta”, i nedre hallen rullade ”Ladumålning i Hoverberg” en film av Henrik Ljusberg
som ingår i graffitiprojektet ”Längs väg 321. Inne i Studioscenen visades Karin Alfredsson och Micke Sundbergs film ”Tallen står på myren och håller upp sin krona” från Marntallsåsens naturreservat och körstycket ”Hur låter Sundsjö” av Vanja Steinholtz uppfördes av en tiohövdad kör från Sundsjö.

En trappa upp mötte Gert Anderssons sju storskaliga modeller av de stjärnpelare som ska placeras ut i formen av Karlavagnen i Frostviken samt tre stora träskulpturer, ”Ankarede, Parallella världar”, ”Jormruet” och ”Messätern och Långviken”. Alva Marlen Ljusbergs installation ”Vi är fortfarande här” av kvinnors kroppskrafter längs ”321:an” visades i en ljusmonter. Helene Geddas handbundna konstbok och fotografier ”Om vi slutar vara här” om invånarna i Skyttmon ställdes ut intill. En projektion av ”De andra” i Lit av Po Hagström flankerade ingången till Bodil Halvarsons foto- och berättarutställning från möten mellan inbodda och nyanlända i Hede.  Alla konstnärer berättade om sina delprojekt från lilla scenen i foajén inför en stor publik. Kvällen avslutades på Stora torget med en dans- och graffitiperformance av med Henrik Ljusberg, Josefine Olsson och Anna Norlén som ingår i Henrik Ljusbergs och Alva Marlen Ljusbergs
projekt ”321:an”.

Östersundposten har bevakat projektets olika delar under hösten. Bland annat Håkan Perssons ”Konstprojekt göder mångfald”  och Krister B Jarlås konstkrönika från festivalen ” Innehållsrik konsthelg med avslutning och återkomst”

Visa fler