Kärlekskriget – föreställning och samtal om en jämställd operascen

För snart tio år sedan blossade en livlig debatt upp om jämställdheten inom svensk scenkonst till följd av en uppmärksammad rapport som visade på nedslående siffror – och klart sämst var det inom operakonsten. På många håll inom scenkonstområdet påbörjades ett strävsamt arbete mot ökad jämställdhet. Färsk statistik visar att det mycket långsamt går i rätt riktning inom operakonsten, men att det är långt ifrån jämställt och att sexistiska strukturer ännu råder inom konstområdet. Det behöver väckas nytt liv i debatten och arbetet påskyndas, om inte så för revitalisera operakonsten  stärka dess publikunderlag som är det äldsta och mest storstadscentrerade inom alla konstområden.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i december 2016 och avslutades i februari 2018

För mer info: www.konsertladan.com

Finns det en operasexism?

18 Jan 2017 Inom projektet kommer den nyskrivna operan, Kärlekskriget, belysa jämställdhetsfrågan.  Operan bygger på Ebba Witt Brattströms uppmärksammade bok, Århundradets kärlekskrig, och på scen medverkar sångare och en orkester bestående av lika andel kvinnor och män. Operan uruppförs i Mora under sommaren 2017 och spelar sedan ett flertal föreställningar under höst och vinter i Västerås och därefter i Stockholm.

Föreställningen fungerar som avstamp för att diskutera kvinnors ställning i operavärlden. På varje spelplats ordnas en serie med samtal där internationellt aktiva sångare, regissörer och kompositörer samt musikstuderande, forskare och journalister medverkar för att belysa och debattera frågor såsom Får kvinnliga tonsättare samma möjligheter som manliga? och  Finns det en specifik “operasexism” och hur ser den i så fall ut? För att nå ut till en ung publik görs en speciell satsning på skolan och en lärarhandledning kommer att tas fram frö att på ett enkelt sätt kunna diskutera jämställdhet i relation till konst och kultur.

Projektet på Facebook

I kväll fick Konsertladans vänner en försmak av sommarens operahändelse. Salong på tema Norrmalmstorgsdramat med Albert Schneltzer, Patrik Sörling, Pers Anna Larsson, Göran Eliasson,  Bernd Janusch och Sofia Nyblom. Tack alla vänner som ville dela denna kväll!
Vi genomför under våren en liten ombyggnad i ladan, läktarna ska byggas om, vi sätter in en brandtrappa ned från läktaren och gör lite andra förändringar. I sommar har vi premiär på vår första actionopera, ”Norrmalmstorgsdramat”, av Albert Schnelzer och Patrik Sörling och det blir en känslofylld, spännande och vacker föreställning. 

Den 23 augusti 1973 rusade en rånare in på Kreditbanken i Stockholm och Clark och Rånaren höll en gisslan på tre kvinnor och en man i sitt grepp under sex dygn. 

Ni som har hört den uppburne kompositören Albert Schnelzers musik förstår att det blir en upplevelse utöver det vanliga och vi är väldigt stolta över att i Vattnäs få presentera hans första opera. Ni vill inte missa detta.

Köp biljetter här:
http://boka.visitdalarna.se/sv/mobile/evenemanget/a1512211/norrmalmstorgsdramat_-_att_do_pa_sin_post_1512211/detaljer
Idag har vi fått klaverutdragen till operan som har världspremiär i Vattnäs i sommar: Norrmalmstorgsdramat- att dö på sin post, av Albert Schnelzer och Patrik Sörling.
Det är alltid lika spännande när man får noterna, nu är kompositörens och librettistens fleråriga arbete över. Nu tar vi sångare över.

Lycka till Göran! Du kommer att göra en panggrej av detta!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Marie Mörk, planera in!

2 månader sedan   ·  1

3 Svar

Avatar

Kommentera på Facebook