Hemslöjden 100 år

Projektbeskrivning:

I samband med Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds 100-årsjubileum synliggörs att slöjden finns i kultur och näring, i välbefinnande och skaparglädje, i främjande och nyskapande, i entreprenörskap och företagande. Runt om i hela Sverige kommer man visa på att hantverket är gränsöverskridande och överbryggar olika kulturer.

31 Okt

Hemslöjden firades på Djurgården i månaderna tre!

Sommaren 2012  förvandlades Djurgården till en hemslöjdsö. Stockholmare, svenskar från runt om i landet och turister från andra länder kunde ta del av tre stora  hemslöjdsutställningar under mer än tre månader. Missade du själv någon av utställningarna kan du här få en glimt av den fantastiska prakten av slöjd på: Hemslöjden på Liljevalchs, Liljevalchs, 6 juni – 2 september; Väv, Nordiska museet, 9 maj – 30 september samt Lilli och Prinsen, Prins Eugens Waldemarsudde, 6 juni – 16 september.

Annat som pågått under Hemslöjdens 100-årsjubileum runt om i landet är: en stor utställning i Falun om slöjden av idag, utifrån det typiska för Dalarna, i Landskrona visades flättekniker som finns i hela världen i utställningen Korg, på Eskilstuna Stadsmuseum visades en utställning om ungas slöjd och hantverk i en konsumtionstrött värld, i Nyköping arrangerades en D.I.Y-festival, en storslagen trasmattepicknick arrangerades på Stortorget i Östersund, och i Luleå visas slöjd av föreningens 360 medlemmar tillsammans med den 100-åriga norrbottniska folkdräkten. Detta är bara ett axplock av jubileets alla aktiviteter runt om i landet och det är inte slut ännu. Allt som händer hittar du i kalendariet på hemsidan Allt om Hemslöjd.

05 Okt

UR:s film från Hemslöjdens hållbarhetsseminarium på Bokmässan

På årets Bokmässa hölls ett samtal om hemslöjdens nya roll och nya uppgifter i ett hållbart sammanhang. Bland de medverkande fanns designern John-Michael Ekeblad och etnologi- och slöjdforskaren Anneli Palmsköld. Moderator var John Chrispinsson. Utbildningsradion filmade seminariet som går att se på UR Play.
 
21 Sep

Hemslöjden på Bok & Biblioteksmässan

Hemslöjden medverkar på årets Bokmässa på flera håll, bland annat så pågår stickning på olika platser under mässans fyra dagar. Utöver detta kan man som besökare på Bok&Bibliotek även ta del av:

Hemslöjdens monter (B03:72) där flera intressanta montersamtal pågår. Bland annat kommer Tilde Björfors, cirkusdirektör för Cirkus Cirkör, dit den 27/9 kl 17.00 och talar om stickningens magi i sommarens bejublade föreställning och i den kommande föreställningen Knitting Peace. Den 28 /9 kl 15.00 kommer Ola Richardsson, kommunikationschef på Vi-skogen, till montern och berättar om bistånd i Östra Afrika, som stöds av Hemslöjden. Mässans sista dag, den 30/9 kl 12.00 kommer Louise Waldén, forskare inom genusvetenskap och författare till boken  Handen och anden och Anneli Palmsköld, doktor i etnolog och programansvarig för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk, Institutionen för kulturvård Göteborgs universitet, till montern och siar om vart slöjden är på väg. Dessa och alla övriga programpunkter kan man läsa mer om i monterprogrammet som finns på Bok& Biblioteks webb.

Dessutom arrangerar Hemslöjden fem seminarier:

HEMSLÖJDEN – om det gränslösa (27/9, 12.00-12.45) med Zanyar Adami,Frida Arnqvist Engström,Lotten Gustafsson Reinius,Mia Lindgren samt Eva Melldahl. Moderator är journalisten Sharon Jåma.

HEMSLÖJDEN – om hållbarhet och miljö (28/9, 13.00-13.45) med John-Michael Ekeblad, Anneli Palmsköld, Lars Petersson, Louise Ungerth, samt Maria Westerberg. Moderator är journalisten John Chrispinsson.

 HEMSLÖJDEN – om Do It Yourself (29/9, 11.00-11.45) med Otto von Busch,Maria Diedrichs,Niclas Flinck, samt Åsa Linderborg. Moderator är journalisten Carin Hjulström.

HEMSLÖJDEN – om värdet av att slöjda (29/9 16.00-16.45) med Gunnar Almevik, Peter Hasselskog, Elin Ivre, Göran Lundborg, samt Louise Waldén. Moderator är journalisten Gunilla Kindstrand.

HEMSLÖJDEN – om slöjden som börjar i skogen (30/9 12.00-12.45) med Mats Nylinder, Lars Petersson, Anneli Rogeman, , Jögge Sundqvist samt Knut Östgård.  Gunilla Kindstrand är moderator även för detta seminarium.

Hela programmet, med mer utförliga beskrivningar om varje seminarie, finns på Hemslöjdens jubileumswebb.

16 Aug

Hemslöjden på festival

Hemslöjden åker på festival i augusti – på en mängd olika sätt.  Det blir slöjdklubbar på Göteborgs kulturkalas och Stockholms kulturfestival, Hemslöjdstema på Malmöfestivalen, smygläsning av tidningen Hemslöjd med Slöjdbar på Stockholms kulturfestival och sneakerbroderi på Ung08.

Besök jubileumssidan för att se det detaljerade programmet för augusti!

16 Aug

Stöd Vi-skogen, buda på ett löv!

Ett viktigt inslag i Hemslöjdens jubileumsutställning är konstverket Ser du löven för alla träd? – en skog bestående av löv tillverkade av 2000 personer från hela Sverige, som har virkat, stickat, trådtjackat, vävt, täljt eller gjort någonting helt annat för att skapa ett eget löv. Just nu auktioneras löven ut på Tradera till stöd för Vi-skogens trädplantering och fattigdomsbekämpning i Östra Afrika.

Vill du buda på ett löv? Besök Traderas kampanjsida.

Än finns även chans att se hela  jubileumsutställningen, som pågår till och med söndag den 2 september på Liljevalchs i Stockholm.

17 Jul

”De lyfter svensk hemslöjd in i framtiden”

Intresset för hemslöjd är stort, det visar inte minst jubileumsutsällningen ”Hemslöjd på Liljevalchs”, som lockar många besökare. Dagens Nyheter har träffat två av de unga utställarna på Liljevalchs för ta reda på mer om hemslöjdsfenomenet och framtidens slöjd. Läs hela artikeln på DNs webb.

05 Jul

Världskongress om ‘folk art’ på Tjörn

På Tjörn utanför Göteborg hölls mellan den 25-29 juli en kongress kring ‘folk art’ med deltagare från hela världen. Inom begreppet folk art inkluderas folkmusik och folkdans samt hantverk. Deltagande var personer i 18-35 årsåldern från runt om i världen som på ett eller annat sätt är engagerade i ‘folk art’. Under dagarna hölls både praktiska work shops och samtalscirklar där deltagare från olika länder och olika kulturyttringar blandades med varandra för att ge inspiration och nya infallsvinklar. Diskussioner hölls angående samarbeten mellan de olika länderna för en gynnsam framtid för detta breda och levande kulturarv.

29 Jun

Jubileumsfest för Hemslöjden 18 augusti

Under den stora jubileumsfesten på Nordiska museet hyllas mästarslöjdare och de som arbetar engagerat för att nå de unga slöjdarna. Dessutom får festdeltagarna ta del av utställningen Väv. Hemslöjden firas på Nordiska museet den 18 augusti 2012 kl. 18.30. Läs mer om festen på Hemslöjdens jubileumswebb.

 

07 Jun

Hemslöjdens jubileumsutställning i Svenska Dagbladet

” Suverän hantverksskicklighet korsad med aha-upplevelser – och en hel del skratt.” Så skriver Svenska Dagbladet om Hemslöjdens ljubileumsuställning som öppnade på Liljevalchs konsthall den 6 juni.  Läs artiklen på Svenska Dagbladets webb: www.svd.se/kultur/konsten-att-gora-det-sjalv_7254031.svd .

 

 

04 Jun

Hemslöjden 100 år – inslag i PostkodMiljonären

 

 

Lördagen den 2 juni visades ett inslag från Hemslöjdens jubileumsutställning på Liljevalchs i PostkodMiljonären. I fokus var den handarbetade lövskogen bestående av 2 000 löv gjorda av människor i hela landet, där den yngsta deltagaren är 8 år och den äldsta 80.