Hemlängtan

Musikteaterföreställningen Hemlängtan bygger på autentiska amerikabrev där resan över havet, mötet med det nya landet, språket och utanförskapet framställs. Breven skildrar också frimodigheten och glädjen i att söka sitt nya liv i Amerika men även hur det kändes att aldrig kunna vända tillbaka. Föreställningen väcker funderingar och diskussioner hos en yngre målgrupp om frågor som många människor i Sverige hanterar i sitt liv idag.

Projektmål

Att ge en ung publik ett möte med vår svenska historia av flykt, fattigdom och förföljelse, samt skapa förutsättningar för dem att bättre förstå och känslomässigt kunna relatera till dagens flyktingsituation.

Därför fick projektet stöd:

Genom att berätta om våra förfäders flykt västerut kan Romeo och Juliakören bidra till att skapa en större förståelse för de som är på flykt i världen idag och som kommer till Europa och Sverige för att finna skydd och trygghet.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i januari 2016 och avslutades i juni 2017

För mer info: romeo-julia.se/projects/hemlangtan/

Skolföreställning för högstadiet

23 Mar 2016 Genom ett nytt pedagogiskt material för skolan, workshops i att arbeta med en scenproduktion för eleverna och ett turnéprogram för högstadiet, gymnasiet och folkhögskolor, får en ung publik ett konstnärligt möte med vår svenska historia av flykt, fattigdom och förföljelse. Det skapar förutsättningar för dem att bättre förstå och känslomässigt kunna relatera till dagens flyktingsituation.

Projektet på Facebook

Romeo & Julia Kören added an event.

Fritt efter Giovanni Boccaccio / Idé & regi Benoît Malmberg tillsammans med Ensemblen

Låt oss samlas en sista dag för att roa oss med sång, dans och spel.
När den nya dagen gryr återvänder vi till Florens.

Under digerdöden flyr tio personer undan Florens och isolerar sig för att inte smittas. För att lätta på tristessen berättar de tio berättelser per kväll i tio dagar. Det är dessa hundra berättelser som är bokens främsta innehåll. Ide skarpt återgivna detaljerna målar Boccaccio fram alla slags erotiska äventyr och snedsprång såsom enfaldiga män som bedras finurligt av sina vackra fruar och kyrkans tjänare som dukar under för den sinnliga, syndfulla kärleken.

Decamerone är en rad dramatiserade noveller ur Giovanni Boccaccios berömda verk med samma namn interfolierade med sånger av den italienska 1500-talskompositören Orazio Vecchi m.fl.

Giovanni Boccaccio (1313 – 1375), författare, född i Florens utom äktenskapet och brukar kallas för novellens skapare. Boccaccio bosatte sig i Neapel där han skall ha förälskat sig i grevinnan Maria d’Aquino, som öppnade en ny värld för honom: hovlivet med dess kulturella odling. Här fann Boccaccio inspiration till att börja författa. Boccaccios mest berömda verk Decamerone (1353) är en samling berättelser med vilken han skapade novellgenren.

Orazio Vecchi (1550-1605) kompositör, född i Modena, studerade till munk vid Benediktinerklostret. Tog munkordern 1577. Vecchis mest kända verk är hans enda opera, L’Amfiparnaso (1597). Han var berömd för sina madrigaler och i synnerhet den nya form som fick samlingsnamnet madrigalkomedi – lättsam men dramatisk underhållning.

Idé och regi Benoît Malmberg
Kostym Karin Betz och Dramatens kostymateljé
Hår och mask Ensemblen
... Visa MerVisa Mindre

6 dagar sedan