Hemlängtan

Musikteaterföreställningen Hemlängtan bygger på autentiska amerikabrev där resan över havet, mötet med det nya landet, språket och utanförskapet framställs. Breven skildrar också frimodigheten och glädjen i att söka sitt nya liv i Amerika men även hur det kändes att aldrig kunna vända tillbaka. Föreställningen väcker funderingar och diskussioner hos en yngre målgrupp om frågor som många människor i Sverige hanterar i sitt liv idag.

Projektmål

Att ge en ung publik ett möte med vår svenska historia av flykt, fattigdom och förföljelse, samt skapa förutsättningar för dem att bättre förstå och känslomässigt kunna relatera till dagens flyktingsituation.

Därför fick projektet stöd:

Genom att berätta om våra förfäders flykt västerut kan Romeo och Juliakören bidra till att skapa en större förståelse för de som är på flykt i världen idag och som kommer till Europa och Sverige för att finna skydd och trygghet.

Projektets tidsstatus

99%

Projektet startade i januari 2016 och avslutas i juni 2017

För mer info: romeo-julia.se/projects/hemlangtan/

Skolföreställning för högstadiet

23 Mar 2016 Genom ett nytt pedagogiskt material för skolan, workshops i att arbeta med en scenproduktion för eleverna och ett turnéprogram för högstadiet, gymnasiet och folkhögskolor, får en ung publik ett konstnärligt möte med vår svenska historia av flykt, fattigdom och förföljelse. Det skapar förutsättningar för dem att bättre förstå och känslomässigt kunna relatera till dagens flyktingsituation.

Projektet på Facebook

Eller så kommer ni till Dramaten 1 oktober och beskådar Fredmans begravning.

http://www.dramaten.se/repertoar/fredmans-begravning/

Zacke Östman, Birgit Lundin och 19 andra gilla det här

Mia TernströmEller både &.

3 dagar sedan
Avatar

Kommentera på Facebook

Romeo & Julia Kören shared Kulturrådet's photo.

I augusti sjunger vi europeisk renässans och Bellman i Kina - vi ses väl?
... Visa MerVisa Mindre

Kulturrådet har beslutat att fördela 1,3 miljoner kronor i turnéstöd till musikgrupper. Grattis Dungen, Tonbruket, ShitKid, Lina Nyberg och alla andra! Läs mer här och se listan över hur bidrag...

1 vecka sedan

I augusti sjunger vi europeisk renässans och Bellman i Kina - vi ses väl?

Romeo & Julia Kören added an event.

En fjärdedel av Sveriges invånare emigrerade under 1800-talet till Amerika. Musikföreställningen Hemlängtan visar parallellerna mellan dagens flyktingsituation och den massflytt som skedde från Sverige för mindre än 200 år sedan.

Texterna som framförs i Hemlängtan är autentiska brev skrivna av emigranter på 1800-talet. I breven hem till Sverige beskriver de allt som är bättre i det nya landet med berättar också om hur svårt det är att komma tillrätta i en främmande kultur. Musiken i Hemlängtan är svenska folkvisor och musik som var populär i Amerika under samma tid. Resultatet är en föreställning som påminner om att problematiken kring kulturmöten är evig och att drömmen om en bättre framtid i ett nytt land en gång var svenskarnas.

Romeo & Julia Kören, kända från Nobelfester och prinsessbröllop, har gjort sig ett namn som förnyare av traditionell körtradition. Sedan 1991 blandar ensemblen framgångsrikt musik och teater och turnerar i Sverige och världen med sina föreställningar.

”Man vet inte mycket vad det vill säga att lämna hemmet
och bege sig till ett främmande land och där bli en flykting”

Idé och regi Benoît Malmberg
Texterna är ur autentiska amerikabrev och brev av Carl Jonas Love Almqvist
Musikarrangemang ensemblen
Kostym Barbro Hellsing, Dramatens kostymförråd
Med stöd av Postkodslotteriets kulturstiftelser
... Visa MerVisa Mindre

Hemlängtan i Vara

oktober 5, 2017, 7:00e m

Vara Konserthus

En fjärdedel av Sveriges invånare emigrerade under 1800-talet till Amerika. Musikföreställningen Hemlängtan visar parallellerna mellan dagens flyktingsituation och den massflytt som skedde från ...

Hemlängtan i Vara

1 vecka sedan