Haiti i foton – två år efter katastrofen

I januari 2012 är det två år sedan jordbävningen på Haiti, som fick förödande konsekvenser. En av världens mest erkända bildjournalister Ron Haviv skildrar genom en rad bilder det enorma uppbyggnadsarbetet och de kraftansträngningar som gjorts för att få landet på fötter igen. Bilderna visas på Fotografiska Museet i Stockholm. Fotoutställningen skildrar situationen på Haiti från dess att jordbävningen drabbade landet i början av 2010 tills i dag två år senare.

Projektmål

Att genom fotografi som kulturellt medium skildra situationen på Haiti i dag samt visa på det behov som finns för att bygga Haitis framtid.

Därför fick projektet stöd

Genom fotoutställningen med bilder av den erkände bildjournalisten Ron Haviv synliggörs det fortsatta återuppbyggnadsarbetet och det stora behov av hjälp som än i dag finns på Haiti.

Konsten att påverka

10 Dec 2012

I bilaga till Dagens Nyheter skrev Fotografiska Museet om ambitionen att skapa skillnad från deras sida bland annat har resulterat i projekt som uppmärksammande av Haitikatastrofen två år efter jordbävningen, då fotografen Ron Haviv skickades ner till det drabbade området för att dokumentera vad som hänt.

– Medierapporteringen hade tystnat, inga journalister hade något intresse av att åka dit. Det är då det behövs den här typen av halvaktivistiska fotografer som Haviv, som åker ner var tredje månad för att fylla på och berätta vidare. Det är samma med Marcus Bleasdale, som dokumenterade  Joseph Koneys rebellrörelse Herrens Motståndssarmé. De åker hela  tiden tillbaka till samma ställe och ger oss dokument som kan få folk att förstå situationen lite bättre, berättar Jan Broman.

Även Tiina Rosenberg, professor i genus- och teatervetenskap och rektor för finländska Konstuniversitetet i Helsingfors, betonar vikten av att hålla frågor aktuella även efter att den mediala hypen lagt sig.

– Mediernas intresse varar bara en viss tid. Därför är det otroligt viktigt att hålla de här frågorna aktuella, genom utställningar och liknande, säger Tiina Rosenberg, som i artikeln utvecklar sin syn på  att kulturen har ett ansvar men att det inte helt går att lägga ansvaret på kulturen som någon slags övergripande institution.

Visa fler