Gränsland, mellanrum, avgrunder

Många människor som idag söker asyl i Sverige flyr från stater som använder brott mot mänskliga rättigheter. Det är mindre än 100 år sedan Sverige avskaffade dödstraffet och fram till och med den senare delen av artonhundratalet var avrättningar i Sverige offentliga.

Genom Sveriges Fängelsemuseum påminns vi om att människor i Sverige bara några generationer tillbaka har slagits mot liknande orättvisor och kämpat för det rättssäkra och demokratiska samhälle vi ser som självklart idag.

Projektmål

Att genom ett brett konstnärligt och museipedagogiskt program bidra till såväl historiskt förankrade samtal som diskussioner kring dödsstraff och statliga övergrepp i vår samtid.

Därför fick projektet stöd

Sveriges Fängelsemuseum skapar ett konst- och museiprogram som utifrån ett historiskt, internationellt och nutida perspektiv uppmuntras till reflektion kring vår samtid och vår gemensamma värdegrund.

Projektets tidsstatus

74%

Projektet startade i januari 2016 och avslutas i december 2017

För mer info: www.avrattningsplatser.se

Välbesökt och gripande ceremoni på Häxmyran

19 Apr 2017 Den 8 april på Häxmyran i Ovanåker arrangerades en ceremoni. Konstnären David Larsson och kyrkoherde Lena Wängmark tände ett bål för att bränna keramik och minnas de åtta kvinnor som avrättades och brändes i Ovanåker en vårdag 1672. Det blev en välbesökt och gripande ceremoni och David Larsson berättade om sin gestaltning och sitt arbete i projektet Gränsland, mellanrum, avgrunder.

Visa fler

Projektet på Facebook

Detalj av den konstnärliga gestaltningen RUM FÖR UNDANTAG (SVARTA SPEGLAR) av Conny Karlsson Lundgren. Gestaltningen finns på den tidigare avrättningsplatsen vid Trekanten i Sandvikens kommun under 2017.

Avrättningsplatser shared Sveriges Fängelsemuseum's post. ... Visa MerVisa Mindre

Gårdagens stadsvandring "Gävles offentliga avrättningsplatser" fick ett passande ruskigt väder. Trots regnet dök närmare 50 pers upp för att lyssna på Sveriges Fängelsemuseums intendent Desir...

2 veckor sedan

Stadsvandring i Gävle, onsdag 7 juni kl 17.00.

GÄVLES OFFENTLIGA AVRÄTTNINGSPLATSER

Fram till 1876 hade vi offentliga avrättningar i Sverige, i syftet att avskräcka andra från att begå brott. Den dömde avrättades i den bygd där brottet begåtts. Flera platser i Gävle utpekas som avrättningsplatser eller galgbackar. Vi besöker några av platserna och fördjupar oss i en mörkare sida av Gävles historia. Vandringen är i två delar där du på egen hand tar dig till del två.

Ciceron: Desirée Kjellberg, intendent på Sveriges Fängelsemuseum

17.00 Samling Slottshäktet, Sveriges Fängelsemuseum, Hamiltongatan 3. Visningen inne i centrum pågår till 18.00.

18.30 återsamling ingång 25 på Gävle sjukhus.

Visningen är i samarbete med Gävle kommun. Stadsvandringen är gratis.

Avrättningsplatser shared KONST - GÄVLEBORG's post.

Du missar väl inte appen KOF-konstfiktion&fakta som är gratis att ladda ner på telefonen! Där finns info om konsten på avrättningsplatserna i Gävleborgs län och hur ni hittar dit. Bra att ha när ni ger er ut på roadtrips i sommar!
... Visa MerVisa Mindre

Försommarsolen strålar över Gävleborg och vad passar bättre än att packa en picknickkorg och ge sig ut i länet och uppleva konst. Nu finns ju alla konstnärliga gestaltningar på plats inom pro...

3 veckor sedan

Du missar väl inte appen KOF-konstfiktion&fakta som är gratis att ladda ner på telefonen! Där finns info om konsten på avrättningsplatserna i Gävleborgs län och hur ni hittar dit. Bra att ha när ni ger er ut på roadtrips i sommar!