Gränsland, mellanrum, avgrunder

Många människor som idag söker asyl i Sverige flyr från stater som använder brott mot mänskliga rättigheter. Det är mindre än 100 år sedan Sverige avskaffade dödstraffet och fram till och med den senare delen av artonhundratalet var avrättningar i Sverige offentliga.

Genom Sveriges Fängelsemuseum påminns vi om att människor i Sverige bara några generationer tillbaka har slagits mot liknande orättvisor och kämpat för det rättssäkra och demokratiska samhälle vi ser som självklart idag.

Projektmål

Att genom ett brett konstnärligt och museipedagogiskt program bidra till såväl historiskt förankrade samtal som diskussioner kring dödsstraff och statliga övergrepp i vår samtid.

Därför fick projektet stöd

Sveriges Fängelsemuseum skapar ett konst- och museiprogram som utifrån ett historiskt, internationellt och nutida perspektiv uppmuntras till reflektion kring vår samtid och vår gemensamma värdegrund.

Projektets tidsstatus

95%

Projektet startade i januari 2016 och avslutas i december 2017

För mer info: www.avrattningsplatser.se

Välbesökt och gripande ceremoni på Häxmyran

19 Apr 2017 Den 8 april på Häxmyran i Ovanåker arrangerades en ceremoni. Konstnären David Larsson och kyrkoherde Lena Wängmark tände ett bål för att bränna keramik och minnas de åtta kvinnor som avrättades och brändes i Ovanåker en vårdag 1672. Det blev en välbesökt och gripande ceremoni och David Larsson berättade om sin gestaltning och sitt arbete i projektet Gränsland, mellanrum, avgrunder.

Visa fler

Projektet på Facebook

Avrättningsplatser shared KONST - GÄVLEBORG's post.

"Att berätta om platser och historia med konst" var årets tema på konstdygnet. Konstnärerna Anna Asplind och Conny Karlsson Lundgren var där och presenterade projektet Gränsland, mellanrum, avgrunder,.
#konstdygnet17
... Visa MerVisa Mindre

Konstdygnet, som i år arrangerades på Örebro läns museum, genomförs som en årligen återkommande mötesplats och kompetensutveckling för verksamma inom bild och formområdet. Årets tema var "A...

5 dagar sedan

Att berätta om platser och historia med konst var årets tema på konstdygnet. Konstnärerna Anna Asplind och Conny Karlsson Lundgren var där och presenterade projektet Gränsland, mellanrum, avgrunder,.  
#konstdygnet17

Avrättningsplatser shared Föreningen för hembygdsvård i Österfärnebo's post.

Föreningen för hembygdsvård i Österfärnebo riktar blickarna mot avrättningsplatsen vid Trekanten på Arkivens dag 11 nov. Kl 13-16 på Österfärnebo bibliotek.
... Visa MerVisa Mindre

Har du undrat hur en ung, förlamad kvinna kunde avrättas för mord? Har du funderat över vem den mystiska liftaren på 272:an vid avrättningsplatsen i Trekanten är? Har du sett konstverket med de...

2 veckor sedan

Föreningen för hembygdsvård i Österfärnebo riktar blickarna mot avrättningsplatsen vid Trekanten på Arkivens dag 11 nov. Kl 13-16 på Österfärnebo bibliotek.
Fick låna en liten skrift tryckt i Umeå 2007 om sista avrättningen i Västerbotten 1853. 

Johan Natanaelsson från Hössjö, som var känd för att vara en mycket lugn, behärskad och skötsam person, mördade trots detta en kväll den 2 augusti 1852 sin svärfader Olof Olofsson med en yxa.

Domen blir döden.

Avrättningen utfördes året efter, den 24 augusti 1853. 100 man från Röbäck och kringliggande byar anslöt för att bilda spetsgård. de ställde upp i en ring kring stupstocken med jämna mellanrum och med korsade störar mellan sig, för att ingen utomstående skulle kunna hindra bödelns utövande. prästen ledda fram fången till stupstocken med en svart silkesduk för ögonen. Alla sjöng Jag går mot döden vart jag går, även så Johan Natanaelsson. 

Enligt flera samstämmiga berättelser av äldre Röbäcksbor, klättrade många av byns ungdomar upp i närstående träd, för att därifrån följa avrättningen, men när den slutligen verkställs ramlar många av dessa ner från träden.

Enligt skriften låg galgbacken vid gamla kustlandsvägen, och den nuvarande begravningsplatsen mellan Röbäck och Stöcksjö.

Karin Lyberg, Per Albert Samuel och 23 andra gilla det här

Mikael BjurmanSten Blomberg, är det i närheten där du har stugan?

2 veckor sedan

2 Svar

Avatar

Kommentera på Facebook

Malena Malle Wiman, Marit Lundberg och 20 andra gilla det här

Anders Andersson RydellStefan Jakobsson

2 veckor sedan

2 Svar

Avatar

Kommentera på Facebook

Även unga i Rovaniemi, Finland, får ta del av de konstnärliga gestaltningarna på avrättningsplatserna i Gävleborgs län! Här genom Sebastian Mügge som berättar om sin gestaltning  En människas död är en tragedi, en miljon döda är statistik som står på avrättningsplatsen vid Domarstenarna.