Gränsland, mellanrum, avgrunder

Många människor som idag söker asyl i Sverige flyr från stater som använder brott mot mänskliga rättigheter. Det är mindre än 100 år sedan Sverige avskaffade dödstraffet och fram till och med den senare delen av artonhundratalet var avrättningar i Sverige offentliga.

Genom Sveriges Fängelsemuseum påminns vi om att människor i Sverige bara några generationer tillbaka har slagits mot liknande orättvisor och kämpat för det rättssäkra och demokratiska samhälle vi ser som självklart idag.

Projektmål

Att genom ett brett konstnärligt och museipedagogiskt program bidra till såväl historiskt förankrade samtal som diskussioner kring dödsstraff och statliga övergrepp i vår samtid.

Därför fick projektet stöd

Sveriges Fängelsemuseum skapar ett konst- och museiprogram som utifrån ett historiskt, internationellt och nutida perspektiv uppmuntras till reflektion kring vår samtid och vår gemensamma värdegrund.

Projektets tidsstatus

78%

Projektet startade i januari 2016 och avslutas i december 2017

För mer info: www.avrattningsplatser.se

Välbesökt och gripande ceremoni på Häxmyran

19 Apr 2017 Den 8 april på Häxmyran i Ovanåker arrangerades en ceremoni. Konstnären David Larsson och kyrkoherde Lena Wängmark tände ett bål för att bränna keramik och minnas de åtta kvinnor som avrättades och brändes i Ovanåker en vårdag 1672. Det blev en välbesökt och gripande ceremoni och David Larsson berättade om sin gestaltning och sitt arbete i projektet Gränsland, mellanrum, avgrunder.

Visa fler

Projektet på Facebook

Idag är vi ute på rundtur för att besöka avrättningsplatserna i södra Gästrikland tillsammans med representanter från Länsstyrelsen Gävleborg och Landskapsarkeologerna från Hudiksvall. 

Första platsen för dagen är Ovansjö avrättningsplats som ligger strax söder om Storvik på gränsen mellan Ovansjö socken och Torsåker socken.

Diana Bendig-Stenberg, Kenneth Djerf och 23 andra gilla det här

AvrättningsplatserVi fortsätter till avrättningsplatsen vid Trekanten där minst sju stycken personen blev avrättade och nedgrävda på platsen mellan 1695-1752.

Attachment3 veckor sedan   ·  4
Avatar

AvrättningsplatserEfter Trekanten hann vi med ytterligare tre platser, men tyvärr dog telefonen och inga fler fotografier blev tagna under dagen. Vi möttes dock upp av en reporter från Gefle Dagblad, så ett reportage kommer att publiceras inom kort. Håll ögonen öppna!

2 veckor sedan
Avatar

Kenneth JonssonTobias Löfgren

3 veckor sedan
Avatar

Kommentera på Facebook

Detalj av den konstnärliga gestaltningen RUM FÖR UNDANTAG (SVARTA SPEGLAR) av Conny Karlsson Lundgren. Gestaltningen finns på den tidigare avrättningsplatsen vid Trekanten i Sandvikens kommun under 2017.

Avrättningsplatser shared Sveriges Fängelsemuseum's post. ... Visa MerVisa Mindre

Gårdagens stadsvandring "Gävles offentliga avrättningsplatser" fick ett passande ruskigt väder. Trots regnet dök närmare 50 pers upp för att lyssna på Sveriges Fängelsemuseums intendent Desir...

1 månad sedan