Gränsland, mellanrum, avgrunder

Många människor som idag söker asyl i Sverige flyr från stater som använder brott mot mänskliga rättigheter. Det är mindre än 100 år sedan Sverige avskaffade dödstraffet och fram till och med den senare delen av artonhundratalet var avrättningar i Sverige offentliga.

Genom Sveriges Fängelsemuseum påminns vi om att människor i Sverige bara några generationer tillbaka har slagits mot liknande orättvisor och kämpat för det rättssäkra och demokratiska samhälle vi ser som självklart idag.

Projektmål

Att genom ett brett konstnärligt och museipedagogiskt program bidra till såväl historiskt förankrade samtal som diskussioner kring dödsstraff och statliga övergrepp i vår samtid.

Därför fick projektet stöd

Sveriges Fängelsemuseum skapar ett konst- och museiprogram som utifrån ett historiskt, internationellt och nutida perspektiv uppmuntras till reflektion kring vår samtid och vår gemensamma värdegrund.

Projektets tidsstatus

87%

Projektet startade i januari 2016 och avslutas i december 2017

För mer info: www.avrattningsplatser.se

Välbesökt och gripande ceremoni på Häxmyran

19 Apr 2017 Den 8 april på Häxmyran i Ovanåker arrangerades en ceremoni. Konstnären David Larsson och kyrkoherde Lena Wängmark tände ett bål för att bränna keramik och minnas de åtta kvinnor som avrättades och brändes i Ovanåker en vårdag 1672. Det blev en välbesökt och gripande ceremoni och David Larsson berättade om sin gestaltning och sitt arbete i projektet Gränsland, mellanrum, avgrunder.

Visa fler

Projektet på Facebook

Avrättningsplatser shared Sveriges Fängelsemuseum's post.

Det är fredag och Dalman bjussar på ett leende!
... Visa MerVisa Mindre

Det är fredag, Dalman är på gott humör och vi har 1989 gillare här på Facebook. Hjälp oss att nå över 2000 likes idag så att vi kan hålla fredagsfeelingen uppe här på kåken!

1 vecka sedan

Det är fredag och Dalman bjussar på ett leende!
Bussrundtur till konsten på avrättningsplatserna. Efter att ha tagit del av gestaltningarna vid Domarstenarna och Trekanten, samt gjort ett besök på Ovansjö avrättningsplats, så fortsätter vi nu mot Hedesunda/Östervåla avrättningsplats.

Tobbe Månsson, Yvonne Persson och 21 andra gilla det här

Hans WahlbomTrevligt.

2 veckor sedan   ·  1
Avatar

Kommentera på Facebook

Mikael Balte, Katarina N-Mügge och 13 andra gilla det här

Lind PerDavid Asplund

2 veckor sedan
Avatar

Kommentera på Facebook