Free Dawit Isaak – gestaltningar för yttrandefrihet

I projektet utvecklas den uppmärksammade manifestationen #sittmedDawit. Den som vill kan tillbringa 15 minuter i en kopia av den cell som journalisten Dawit Isaak sitter i, för att visa solidaritet med fängslade journalister. Konstinstallationen engagerar allmänhet och gör det enkelt att dela både en upplevelse och ett budskap. Cellen turnerar till minst fem platser i landet under projektperioden: Göteborg, Malmö, Umeå, Uppsala och Visby. Ett utställningsmaterial tas fram, baserat på filmmaterial, Dawit Isaaks och Eritreas historia samt material om pressfrihetens situation i världen.

Projektmål

Att med engagemang och empati ta ställning för Dawit Isaaks frigivning och yttrandefrihet. Genom uppmärksammande av Dawits Isaaks öde bidrar projektet till att fästa omvärldens ljus på andra samvetsfångar och det förtryck som befolkningen i Eritrea lever under.

Därför fick projektet stöd

Dawit Isaak är den ende svenske medborgare som är samvetsfånge. Hans öde är i Sverige och i världen en ingång även till en större berättelse om alla människors rätt till yttrandefrihet, pressfrihet och demokrati.

För mer info: www.freedawit.com

Fågelsång genom Betlehem Isaak

02 Mar 2015 I den tionde och sista filmen ser vi Dawit Isaaks äldsta dotter Betlehem Isaak tala direkt till sin far. Läs hennes krönika i GT om hur det varit att växa upp utan sin pappa och tacksamheten över att leva i ett land där man får stå upp för sina åsikter. Här är Betlehem Isaaks ord till sin far:

Till mannen som bodde på Andersvägen i Lerum:

Jag önskar jag vågade tänka på hur du hade det oftare.

Då kanske jag hade haft det lite lättare att inse vissa saker.

Jag ser dig fortfarande som den långa svarta mannen med vita tänder och fina händer som alltid hade en kavaj, skjorta, jeans.

Varje dag tänker jag det är en dag närmare din frihet – snart 14 år har jag tänkt så.

Jag räknar dagarna och ibland har jag sett dig komma till mig på Södra Vägen i Göteborg men varje gång blivit besviken. Fan! Han ser ut som dig den här mannen och varje gång jag ser honom tror jag att det är du.

Så… du… vi ses väl snart?

 

Visa fler