Fördomskavalkad – bemötande av normer, stereotyper och antaganden

Det finns ett behov att prata om normer, stereotyper och antaganden om andra människor, grupper, kulturer eller beteenden. Fördomar blir enklare att hantera om de tidigt blir uppmärksammade och konfronterade. Fredens Hus projekt Fördomskavalkad synliggör fördomar och ger unga strategier för att bemöta och hantera dem.

Projektmål

Att belysa fördomar och orättvisor i samhället och skapa förutsättningar för barn och ungdomar att våga agera annorlunda och bryta mot normen.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet kan Fredens Hus skapa bättre förutsättningar i samhället för att fler ska våga säga ifrån eller agera i en situation där någon utsätt en kränkning som bygger på fördomar.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutades i juni 2017

För mer info: www.fredenshus.se

Utställning om fördomar på Fredens Hus

05 Okt 2016 Är du tjock så är du lat. Är du skåning så är du rasist. Är du kvinna så är du irrationell. Det finns fördomar om alla. Fredens hus har undersökt vilka fördomar som är vanligast i Sverige 2016.

I utställningen Svenska Fördomar  på Fredens hus, Uppsala slott och på stora torget under Uppsala Kulturnatt visas vilka fördomar som finns i Sverige. Fördomskavalkaden är tänkt att bryta stereotyper och hjälpa folk att våga agera annorlunda och bryta normen. Utställningen pågår på Fredens Hus tom 19/10 och åker sedan på turné. Gör Fredens Hus fördomstest för att ta reda på vilka fördomar andra har om dig. Dela resultatet med taggen #fördomar2016.

 

Visa fler

Projektet på Facebook

De där chokladkakorna som var så goda... Japp! Nu är de tillbaka!!

Nu kan ni avnjuta gofika var ni vill i slottsbacken. Kanske med den fina utsikten av Botaniska trädgården? Kom till oss på Uppsala slott och köp med dig en take away kaffe eller te och en fikapåse! (inga konstiga tillsatser eller E-ämnen i kakorna!)
#mormorsrecept
#sommar
#uppsalaslott

(I fikapåsen: chokladsnitt, jitterbugg och vaniljhorn)

Annika Åkerholm, Jesper Magnusson och 9 andra gilla det här

Eric KnutsonHur länge kommer Anne Frank utställningen att vara ???

2 månader sedan

1 Svara

Avatar

Kommentera på Facebook

Nina Neviniitsina, Catharina Blom och 23 andra gilla det här

Anders Andarve

Attachment2 månader sedan
Avatar

Stellan PfeiffJag tror inte att svenskar har fördomar om varandra. .

2 månader sedan
Avatar

Kommentera på Facebook

Just nu står vi med vår turnerande fördomsutställning på Gränbystadens Galleria i Uppsala. Välkommen hit och lär dig mer om fördomar i Sverige. #fördomar2016

Vi har tyvärr stängt idag 4 juni, pga sjukdom.

Varmt välkomna igen på onsdag 8 juni
... Visa MerVisa Mindre

2 månader sedan