Fördomskavalkad – bemötande av normer, stereotyper och antaganden

Det finns ett behov att prata om normer, stereotyper och antaganden om andra människor, grupper, kulturer eller beteenden. Fördomar blir enklare att hantera om de tidigt blir uppmärksammade och konfronterade. Fredens Hus projekt Fördomskavalkad synliggör fördomar och ger unga strategier för att bemöta och hantera dem.

Projektmål

Att belysa fördomar och orättvisor i samhället och skapa förutsättningar för barn och ungdomar att våga agera annorlunda och bryta mot normen.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet kan Fredens Hus skapa bättre förutsättningar i samhället för att fler ska våga säga ifrån eller agera i en situation där någon utsätt en kränkning som bygger på fördomar.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutades i juni 2017

För mer info: www.fredenshus.se

Utställning om fördomar på Fredens Hus

05 Okt 2016 Är du tjock så är du lat. Är du skåning så är du rasist. Är du kvinna så är du irrationell. Det finns fördomar om alla. Fredens hus har undersökt vilka fördomar som är vanligast i Sverige 2016.

I utställningen Svenska Fördomar  på Fredens hus, Uppsala slott och på stora torget under Uppsala Kulturnatt visas vilka fördomar som finns i Sverige. Fördomskavalkaden är tänkt att bryta stereotyper och hjälpa folk att våga agera annorlunda och bryta normen. Utställningen pågår på Fredens Hus tom 19/10 och åker sedan på turné. Gör Fredens Hus fördomstest för att ta reda på vilka fördomar andra har om dig. Dela resultatet med taggen #fördomar2016.

 

Visa fler

Projektet på Facebook

Nicosia – den enda delade huvudstaden i världen, och den enda delade staden i Europa, har en historia full av tårar, tragedier, konflikter och krig

Se fotografen Tijen Erlos utställning ”Framing Beyond the Wall” om Nicosia på Fredens Hus i helgen då Uppsala Fotofestival kommer hit. 

Du kan även lyssna på föreläsningar av Sten Widmalm och Yoav Horesh. 

Vi har utökade öppettider i helgen i samband med fotofestivalen:
Torsdag 21 sept kl. 18-20 vernissage
Fredag 22 sept kl. 12-20
Lördag 23 sept kl. 12-20
Söndag 24 sept kl. 12-17

Obs! Vår Anne Frank utställning kommer att ha begränsad tillgång under föreläsningen på lördag mellan kl. 14-16.

Läs mer om helgens aktiviteter i vårt kalendarium: http://www.fredenshus.se/kalendarium
Imorgon är det FNs internationella fredsdag.
Vad betyder den dagen för dig? 
Tycker du att FN gör tillräckligt för fred i världen?

http://www.un.org/en/events/peaceday/
Tema: Identitet och fördomar på schemat i höst?

Vi har fortfarande platser kvar i höst till att ta emot skolklasser till slottet för att jobba med workshopen Anne Frank ”Om jag bara får vara mig själv”.

Med utgångspunkt i Anne Franks liv och får fina utställning utforskar vi identitet, fördomar och synen på den andre. Hur ser du på andra människor? Hur ser andra på dig? Workshopen tar cirka 90 minuter.

Anmäl er via mail till antonio@fredenshus.se. Tack vare finansiering från Uppsala kommun kan Uppsalas skolklasser besöka utställningen utan kostnad.

Dela gärna detta inlägg till en lärare eller lärarkollega som du tror är intresserade av att boka sin klass.
Ordets makt på schemat i Örebro
**Varning för starkt språkbruk i bilden**

Just nu är vår utställning Ordets makt på turné bland Sveriges skolor. Eleverna kommer att få öva på att sålla, analysera och kritisera för att stå emot propaganda och grupptryck om våldsbejakande extremism.

Just nu är vi på Thoren Business School Örebro och vecka 38 fortsätter turnén till Viksjöskolan i Järfälla. Vill din skola också ha kostnadsfritt besök av utställningen? Kontakta oss på info@fredenshus.se

Turnén genomförs i samarbete med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF

Sandra Kjerulf, Roger Morgan och 23 andra gilla det här

Linda ForsbergVansinningt viktigt intiativ! Ni är grymma.

1 månad sedan   ·  1
Avatar

Kommentera på Facebook

De där chokladkakorna som var så goda... Japp! Nu är de tillbaka!!

Nu kan ni avnjuta gofika var ni vill i slottsbacken. Kanske med den fina utsikten av Botaniska trädgården? Kom till oss på Uppsala slott och köp med dig en take away kaffe eller te och en fikapåse! (inga konstiga tillsatser eller E-ämnen i kakorna!)
#mormorsrecept
#sommar
#uppsalaslott

(I fikapåsen: chokladsnitt, jitterbugg och vaniljhorn)

Annika Åkerholm, Jesper Magnusson och 9 andra gilla det här

Eric KnutsonHur länge kommer Anne Frank utställningen att vara ???

4 månader sedan

1 Svara

Avatar

Kommentera på Facebook