Fördomskavalkad – bemötande av normer, stereotyper och antaganden

Det finns ett behov att prata om normer, stereotyper och antaganden om andra människor, grupper, kulturer eller beteenden. Fördomar blir enklare att hantera om de tidigt blir uppmärksammade och konfronterade. Fredens Hus projekt Fördomskavalkad synliggör fördomar och ger unga strategier för att bemöta och hantera dem.

Projektmål

Att belysa fördomar och orättvisor i samhället och skapa förutsättningar för barn och ungdomar att våga agera annorlunda och bryta mot normen.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet kan Fredens Hus skapa bättre förutsättningar i samhället för att fler ska våga säga ifrån eller agera i en situation där någon utsätt en kränkning som bygger på fördomar.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutades i juni 2017

För mer info: www.fredenshus.se

Utställning om fördomar på Fredens Hus

05 Okt 2016 Är du tjock så är du lat. Är du skåning så är du rasist. Är du kvinna så är du irrationell. Det finns fördomar om alla. Fredens hus har undersökt vilka fördomar som är vanligast i Sverige 2016.

I utställningen Svenska Fördomar  på Fredens hus, Uppsala slott och på stora torget under Uppsala Kulturnatt visas vilka fördomar som finns i Sverige. Fördomskavalkaden är tänkt att bryta stereotyper och hjälpa folk att våga agera annorlunda och bryta normen. Utställningen pågår på Fredens Hus tom 19/10 och åker sedan på turné. Gör Fredens Hus fördomstest för att ta reda på vilka fördomar andra har om dig. Dela resultatet med taggen #fördomar2016.

 

Visa fler

Projektet på Facebook

Sista chansen för din klass att göra vår Anne Frank workshop!

Nästa vecka är sista veckan som skolklasser kan komma till oss och göra workshopen Anne Frank ”Om jag bara får vara mig själv”. Vi har fortfarande ett fåtal platser kvar.

Med utgångspunkt i Anne Franks liv och vår fina utställning utforskar vi identitet, fördomar och synen på den andre. Hur ser du på andra människor? Hur ser andra på dig? Workshopen tar cirka 90 minuter.

Anmäl er via mail till antonio@fredenshus.se. Tack vare finansiering från Uppsala kommun kan Uppsalas skolklasser besöka utställningen utan kostnad.

Dela gärna detta inlägg till en lärare eller lärarkollega som du tror är intresserade av att boka sin klass.
Artivist-verkstad vid Folk & Kultur på torsdag!

Fredens Hus finns på plats på Folk och Kultur-mässan i Eskilstuna och håller ett seminarium med projektet Artivist.nu den 8 februari kl. 15.40-16.40. 

Upplägget blir en Artivist-verkstad med frågeställningen Vad händer när man samlar en massa drivna och kreativa människor i samma rum och låter deras krafter bli en plattform för samarbete och idéer? 

Kom gärna och delta och bidra med det du brinner för. Eller dela detta inlägg till någon du vet kommer vara på plats.

Vi ses i Eskilstuna, välkommen!

Läs mer: http://www.folkochkultur.se/arrang%C3%B6rer/artivist-verkstad-(51)-38045937

#folkochkultur
Förra torsdagen blev dessa ungdomar från Mora gymnasium diplomerade Emerich-ambassadörer. En högtidlig ceremoni hölls i Stadshuset i Stockholm. 

Emerich Roth kom till Sverige på 1950-talet efter att, på ett mirakulöst sätt, ha överlevt nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger. 

Genom Emerich Roths kunskapslyft med bl.a. utbildning och studieresa till Auschwitz förintelseläger, är nu tanken att dessa ungdomar ska sprida hans budskap och erfarenheter vidare till kommande generationer. För ett fredligt och demokratiskt samhälle.

Kunskapslyftet ”Vandra i Emerich Roths fotspår” drivs av Emerichfonden i samarbete med Fredens Hus.