Fördomskavalkad – bemötande av normer, stereotyper och antaganden

Det finns ett behov att prata om normer, stereotyper och antaganden om andra människor, grupper, kulturer eller beteenden. Fördomar blir enklare att hantera om de tidigt blir uppmärksammade och konfronterade. Fredens Hus projekt Fördomskavalkad synliggör fördomar och ger unga strategier för att bemöta och hantera dem.

Projektmål

Att belysa fördomar och orättvisor i samhället och skapa förutsättningar för barn och ungdomar att våga agera annorlunda och bryta mot normen.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet kan Fredens Hus skapa bättre förutsättningar i samhället för att fler ska våga säga ifrån eller agera i en situation där någon utsätt en kränkning som bygger på fördomar.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutades i juni 2017

För mer info: www.fredenshus.se

Utställning om fördomar på Fredens Hus

05 Okt 2016 Är du tjock så är du lat. Är du skåning så är du rasist. Är du kvinna så är du irrationell. Det finns fördomar om alla. Fredens hus har undersökt vilka fördomar som är vanligast i Sverige 2016.

I utställningen Svenska Fördomar  på Fredens hus, Uppsala slott och på stora torget under Uppsala Kulturnatt visas vilka fördomar som finns i Sverige. Fördomskavalkaden är tänkt att bryta stereotyper och hjälpa folk att våga agera annorlunda och bryta normen. Utställningen pågår på Fredens Hus tom 19/10 och åker sedan på turné. Gör Fredens Hus fördomstest för att ta reda på vilka fördomar andra har om dig. Dela resultatet med taggen #fördomar2016.

 

Visa fler

Projektet på Facebook

Ny workshop om sexuella trakasserier
- boka din klass till vårterminen

Under hösten har vi arbetat fram en workshop på temat sexuella trakasserier, våld och samtycke. Från årsskiftet  finns den i vårt standardutbud för ungdomsgrupper och skolklasser. Workshopen är riktad till åldrarna 13-19 år. 

Du som är intresserad är varmt välkommen att höra av dig eller boka in din grupp/klass. Mejla till vår pedagogiskt ansvarige på antonio@fredenshus.se.

Fredens Hus shared Artivist.nu's video.

Artivist.nu
... Visa MerVisa Mindre

Det blev en dag fylld med musik, vänskap och skaparglädje i fokus - Hisingens kulturskolas dag "Ungt skapande" för ensamkommande ungdomar i november. Deltagarna i åldern 13-19 år fick prova på a...

1 vecka sedan