Fördomskavalkad – bemötande av normer, stereotyper och antaganden

Det finns ett behov att prata om normer, stereotyper och antaganden om andra människor, grupper, kulturer eller beteenden. Fördomar blir enklare att hantera om de tidigt blir uppmärksammade och konfronterade. Fredens Hus projekt Fördomskavalkad synliggör fördomar och ger unga strategier för att bemöta och hantera dem.

Projektmål

Att belysa fördomar och orättvisor i samhället och skapa förutsättningar för barn och ungdomar att våga agera annorlunda och bryta mot normen.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet kan Fredens Hus skapa bättre förutsättningar i samhället för att fler ska våga säga ifrån eller agera i en situation där någon utsätt en kränkning som bygger på fördomar.

Projektets tidsstatus

95%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutas i juni 2017

För mer info: www.fredenshus.se

Utställning om fördomar på Fredens Hus

05 Okt 2016 Är du tjock så är du lat. Är du skåning så är du rasist. Är du kvinna så är du irrationell. Det finns fördomar om alla. Fredens hus har undersökt vilka fördomar som är vanligast i Sverige 2016.

I utställningen Svenska Fördomar  på Fredens hus, Uppsala slott och på stora torget under Uppsala Kulturnatt visas vilka fördomar som finns i Sverige. Fördomskavalkaden är tänkt att bryta stereotyper och hjälpa folk att våga agera annorlunda och bryta normen. Utställningen pågår på Fredens Hus tom 19/10 och åker sedan på turné. Gör Fredens Hus fördomstest för att ta reda på vilka fördomar andra har om dig. Dela resultatet med taggen #fördomar2016.

 

Visa fler

Projektet på Facebook

...och svaret på vårt 6-junimysterium är... Anne Frank!

Vi är oerhört glada och stolta över att kunna presentera utställningen Anne Frank –  Om jag bara får vara mig själv som har premiär på Fredens Hus på nationaldagen.

I utställningen får du följa berättelsen om Anne Frank och hur hon drabbades av fördomar och en rasistisk människosyn under Förintelsen. I utställningen möter du också dagens ungdomar som berättar om sig själva, sin identitet och hur de bemöter fördomar.

Utställningen är producerad av Anne Frank House i Amsterdam och omarbetad till svenska av Forum för levande historia.
En bild säger mer än tusen ord...

Från och med imorgon kan du följa vår bildserie Fred-dagsbilden på Instagram.

Fredagar framöver kommer vi att lägga upp inspirerande och tankeväckande foton om fred från olika delar av världen. 

Följ Fredens Hus på Instagram och hjälp oss sprida fred i världen - en bild i taget! www.instagram.com/fredenshusofficial/

Ledtråd nr 3 till vårt 6-junimysterium:
Den kommande utställningen handlar om en person som är född i Frankfurt (Frankfurt am Main), Tyskland.

Börjar du närma dig svaret? Den 6 maj avslöjar vi vem personen är och den 6 juni har utställningen premiär på Fredens Hus!
... Visa MerVisa Mindre

1 månad sedan