Fördomskavalkad – bemötande av normer, stereotyper och antaganden

Det finns ett behov att prata om normer, stereotyper och antaganden om andra människor, grupper, kulturer eller beteenden. Fördomar blir enklare att hantera om de tidigt blir uppmärksammade och konfronterade. Fredens Hus projekt Fördomskavalkad synliggör fördomar och ger unga strategier för att bemöta och hantera dem.

Projektmål

Att belysa fördomar och orättvisor i samhället och skapa förutsättningar för barn och ungdomar att våga agera annorlunda och bryta mot normen.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet kan Fredens Hus skapa bättre förutsättningar i samhället för att fler ska våga säga ifrån eller agera i en situation där någon utsätt en kränkning som bygger på fördomar.

Projektets tidsstatus

89%

Projektet startade i oktober 2015 och avslutas i juni 2017

För mer info: www.fredenshus.se

Utställning om fördomar på Fredens Hus

05 Okt 2016 Är du tjock så är du lat. Är du skåning så är du rasist. Är du kvinna så är du irrationell. Det finns fördomar om alla. Fredens hus har undersökt vilka fördomar som är vanligast i Sverige 2016.

I utställningen Svenska Fördomar  på Fredens hus, Uppsala slott och på stora torget under Uppsala Kulturnatt visas vilka fördomar som finns i Sverige. Fördomskavalkaden är tänkt att bryta stereotyper och hjälpa folk att våga agera annorlunda och bryta normen. Utställningen pågår på Fredens Hus tom 19/10 och åker sedan på turné. Gör Fredens Hus fördomstest för att ta reda på vilka fördomar andra har om dig. Dela resultatet med taggen #fördomar2016.

 

Visa fler

Projektet på Facebook

Ledtråd nr 2 till vårt 6-junimysterium:

Personen som utställningen handlar om hade en far som arbetade som affärsman och en mor som hette Edith. Hen hade också en storasyster.

Vet du vem det är? Den 6 maj avslöjar vi det rätta svaret och den 6 juni har utställningen premiär på Fredens Hus!
... Visa MerVisa Mindre

6 dagar sedan

Den 6 juni får vi på Fredens Hus besök utav en oerhört klok och modig människa.
Var sjätte dag kommer vi att lägga ut en ny ledtråd för er att gissa vem det är. Den 6 maj avslöjar vi det rätta svaret!

Skriv redan nu in i era kalendrar att ta plats på Fredens Hus 6 juni.
Vi ses!
... Visa MerVisa Mindre

2 veckor sedan

Det är fredag idag och det firar vi med att ha blivit nominerade till Stora PR-priset för vår Fördomskampanj!

Har du inte gjort vårt fördomstest än? Passa på att gå in på www.fordomstest.se och se vad andra människor tycker om dig bakom din rygg.

Jonas Pertoft, Robert Ursino och 6 andra gilla det här

Britt Marie HäggströmGrattis/bmh

3 månader sedan
Avatar

Kommentera på Facebook