En kollektiv röst för ett ökat samhällsengagemang

Ett 20-tal röster och kreatörer från kulturlivets olika fält samlas inom Medborgarbandets projekt för att forma en kollektiv röst och en föreställning som kan roa, underhålla, väcka tankar och visa på vår gemensamma styrka att påverka i samhället.

Texter kommer att skrivas av några av landets främsta poeter, författare, samhällsdebattörer och musiker. Dessa utgör grunden till en föreställning som framförs av en liveorkester och en stor ensemble med artister och kulturskapare inom olika konstområden. Ett flertal av artisterna kommer att medverka under samtliga föreställningar men till varje föreställning bjuds också gästartister in som bidrar med egna och nya perspektiv. Föreställningen kommer ha deltagande och interaktiva inslag för att engagera publiken inför, under och efter. Medborgarbandet är inspirerat av The Citizens Band från New York City som blev kända under presidentkampanjen 2008 då de uppmanade folk att gå och rösta. Bakom initiativet står Nina Persson och Gudrun Hauksdottir. Medverkande artister släpps efter hand.

Projektmål

Att genom en turnerande musik- och scenkonstföreställning på både stora och små scener, samt genom en riktad satsning mot gymnasier, främja samhällsengagemang och intresset för att rösta.

Därför fick projektet stöd

Genom musik- och scenkonstföreställningar samt pedagogiskt demokratiarbete i gymnasieskolor kan Medborgarbandet bidra till att ge svenskar i allmänhet och unga i synnerhet, framtidstro och styrka att påverka samhället och sin egen framtid i en positiv riktning.

Projektets tidsstatus

41%

Projektet startade i april 2017 och avslutas i oktober 2018

För mer info: www.medborgarbandet.se

Projektet på Facebook

Veckan inleds stolt med några rader av Kent Wisti. #Medborgarbandet
Gissa om vi blev glada för den här gåvan! Stort varmt tack till Broderauttexten för support och vackert broderi. #medborgarbandet
Under vårt besök på Cybergymnasiet Malmö tidigare i veckan utförde eleverna vår komma-igång-uppgift Slumpgenerator (ni hittar den här: http://bit.ly/2hP9Nvo). Samtliga använde sig av formatet Facebook och slumpade sedan fram ämne och uttryck. Här är alla deras bild-bidrag till Medborgarchallenge.

Under vårt besök på Cybergymnasiet Malmö tidigare i veckan utförde eleverna vår "komma-igång-uppgift" Slumpgenerator (ni hittar den här: http://bit.ly/2hP9Nvo). Samtliga använde sig av formatet Facebook och slumpade sedan fram ämne och uttryck. Här nedan kan ni läsa alla deras text-bidrag till Medborgarchallenge.

—————————————

Ämne: Gränser
Uttryck: Överdrivet

Gränser är idag ett hett ämne. Alla har en åsikt och många är rörande överens om att vi gått för långt med dagens gränskontroller. Men helt ärligt, har vi gått långt nog? Varför stanna vid gränskontroller mot andra länder när det finns så mycket löst folk som redan bor i landet? Det vore väl helt ärligt rimligt att införa gränskontroller mellan olika län också. Alla vet ju hur smålänningar beter sig, sådana vill vi absolut inte ha in i vårt älskade, hårt arbetande Skåne. Hur skulle det se ut om de fick komma och gå som de ville? De skulle ta våra jobb, ge sig på våra barn och utrota den vackra skånska som vi alla känner och älskar. Vi borde inte behöva känna oss hotade av dessa småländska värderingar och kulturuttryck. Och då ska vi inte ens prata om de blekingska drogerna. När vi nu ändå håller på så vore det i ärlighetens namn bäst att införa lite kontrollerade gränser mellan kommunerna. Vi i Malmö är erkänt vänliga, laglydiga och coola människor, vi borde inte behöva utsättas för folk från Eslöv som försöker snylta på vår storstadspuls. De är lata, korkade och luktar ju faktiskt lite konstigt. Härifrån är det inte ett stort steg att ha kontroller mellan stadsdelar också, så att alla kan ha sin alldeles egna lilla oas av likasinnade. Obligatoriskt medhavt pass i alla offentliga utrymmen och militärpolis vid varje gatuhörn kommer göra oss alla så mycket tryggare. Bara för att någon har det jobbigt på ett ställe betyder det inte att de ska få ta sig till ett bättre, då blir ju människorna där utsatta för deras deppiga atmosfär. Usch. Så låt oss dra gränser. Jättemycket gränser. Så väldigt många gränser. För allas bästa liksom.

—————————————

Ämne: Flyktingar
Uttryck: Överdrivet

50 miljoner flyktingar i världen, Löfven höjer skatten för hjälporganisationer.

—————————————

Ämne: Klass
Uttryck: Ärligt

Klasskillnader finns och om du inte förstår det är du dum i huvudet.

—————————————

Ämne: Samhällskritik
Uttryck: Omöjligt

Både ungdomar, vuxna och barn kritiserar eller argumenterar något vi inte tycker är rätt. Samma sak händer med samhället idag. Omöjligt är ett ord jag vill slå till bort HÅRT, omöjligt hörs ett ord som är negativt eller tolkar det. Ett form av argument om tex när det kommer till lönen. Könsrollerna ska inte spela någon roll när det kommer till arbete, tex att män tjänar mer pengar än vad kvinnor gör även om de haft samma utbildning och erfarenheter. Det borde vara jämlik med lönen mellan kvinnor och män. Samhället kan även ta kritik i olika former, varje dag får samhället kritik, men det tas olika eftersom samhället i sig ändras i tid. All kritik kan vara svårt att uppnå men det tas dagligen eftersom mänskliga rättigheter låter människor uttrycka sina åsikter.

—————————————

Ämne: Rösträtt
Uttryck: Tramsigt

Alla har rätt till att rösta på vilket parti de vill oavsett vilket land man befinner sig i, detta gäller även nyfödda bebisar. Vi tycker att bebisar har rätt att uttrycka sig hur de vill och när de vill eftersom de är medmänniskor och utgör en del av det samhället vi lever i. Det är lätt att man glömmer bort nykomlingarna i världen och vi borde ta mer hänsyn till deras åsikter. För att få sina röster hörda använder de sig utav dagis visor tillsammans med andra bebisar. Vi tycker det är väldigt viktigt att vi visar all respekt och tar bebisarnas åsikter på allvar. Deras sinnen är unga och de har bra idéer på hur ett bra samhälle ska se ut. Vi borde förlita oss på den yngre generationen då de inte är begränsade och säger vad de tycker och tänker. Barn får alltid sin vilja igenom, så tänk så bra bebisar kan göra samhället.

—————————————

Ämne: Könsroller
Uttryck: Nödvändigt

Könsroller det är ett ämne som vi diskuterar idag och som är ett problem idag i samhället vi läser för mycket om det ämnet idag i skolan och diskuterar det. Enligt oss ämnet Könsroller är nödvändigt att diskutera om eftersom det gör bara samhället för klurigt. Vad det som gör att Ämnet könsroller spelar ett stort roll i samhället är de texter och serier som informera att folk borde tänka mer på könsroller och hur dåligt samhället kommer vara utan könsroller som t exempel texten ”det finns ingen könsroller idag i SVERIGE” texten är skriven av Maria Settergren, hennes text var lite slarvigt hon nämnde t exempel att dagens polis är mjuk utan o tänka vidare på vilka svårigheter en person går igenom för att bli en polis och hur stark personen ska vara för att kunna klara sig. Jag rekommenderar också att du ska kolla på en serie som är skapad av Tinah Scheutz som tydliggör hur viktigt könsroller är och i serien vänder de på könsroller för att visa att samhället är klurigt utan könsroller dessa medier gör att vi ska tänka mer på könsroller medans ämnet är nödvändigt.

—————————————

Ämne: Rättvisa
Uttryck: Opersonligt

Kan man vara helt professionellt i sitt jobb och inte kritisera personliga åsikter i sitt arbete. Till exempel en polisman som ska vara rättvis kan tveka att vara rättvisa vid olika situationer, där hen har en personlig sammankoppling till gärningsman. En människa kan inte ta bort sina känslor det går inte. Vi är inte gjorda av sten. Med en osympatisk blick och utan ord eller anledning att döma en person som inte är hel. Är det rätt?! När en nyanländ kommer till Sverige och gör ett eller flertal seriösa brott utan att få några konsekvenser t.ex. bli utvisad i några år som sen hen kan komma tillbaka till Sverige. Är det rättvist mot de utsatta?

—————————————

Ämne: Rättigheter
Uttryck: –

Vi tycker att alla i världen inte har samma rättigheter exempelvis i Afrika har folk inte lika mycket rättigheter som i Europa. Folk i Afrika har knappt mat medan folk i Europa kastar matrester varje dag. Det är sorgligt hur folk som kastar matrester varje dag inte inser att andra människor har lite mat. Jag tycker att man kan göra en kampanj där man skickar affischer till skolor om att tänka på benen i Afrika och att man ska spara maten istället för att kasta den.
... Visa MerVisa Mindre

2 veckor sedan