El Sistema Sverige

Grundtanken bakom El Sistema är att förebygga utanförskap, fattigdom och missbruk genom klassisk musik. Att barn från marginaliserade områden får chans att spela ett instrument och ingå i en orkester eller sjunga i kör ger dem ett viktigt sammanhang där de kan utvecklas socialt och som människor. 35 års erfarenhet från Venezuela har tydligt visat att även om barnen från El Sistema inte blir yrkesmusiker, får de bättre betyg och stannar längre i skolan. Många fortsätter att studera på universitet och högskolor. Genom El Sistema får de grunderna till ett bättre liv.

Projektmål

Fler barn och unga i Sverige ska få möjlighet att utvecklas personligt och musikaliskt, tro på sig själva på ett nytt sätt genom musiken och finna gemenskap i orkestern eller kören.

Därför fick projektet stöd

El Sistema är en unik musikalisk verksamhet där den klassiska musiken blir ett verktyg i det förebyggande arbetet mot utanförskap, ohälsa, fattigdom, missbruk. Inom projektet sprids denna verksamhete till fler barn och unga i Sverige.

För mer info: www.elsistema.se

Alfons-Bokalen 2014 går till musikstiftelsen El Sistema

05 Jun 2014 Stiftelsen El Sistema fick barnkulturpriset Alfons-Bokalen 2014 ”för insatsen att öppna dörrar och samla barn till gemensamt musikskapande över kulturer och gränser”. Priset på 25 000 kronor är instiftat av författaren Gunilla Bergström och förlaget Rabén & Sjögren och delades ut på Alfons Åbergs Kulturhus.

Alfons-Bokalen2014_504

El Sistema är en undervisningsform för barn där den sociala aspekten är mycket viktig. Modellen kommer från Venezuela. Den svenska stiftelsen grundades i juni 2012 av dirigenten Gustavo Dudamel och ett antal privatpersoner. Den har som uppgift att skapa en positiv förändring i barns liv genom musiken.
– Det är med stor stolthet som vi idag tog emot detta ärofyllda pris som Alfons-Bokalen. Det betyder oerhört mycket i vårt fortsatta arbete med ett erkännande som detta, säger Camilla Sarner verksamhetsansvarig för El Sistema Sverige.

I juryn för Alfons-Bokalen sitter regissören Tomas AlfredsonGunilla Bergström själv och förlagschef Ann Sköld Nilsson. Bland tidigare pristagare märks Suzanne OstenTobbe Trollkarl och Nassim Al Fakir.

Intervju med Gustavo Dudamel:

Visa fler