Den klassiska musiken tas till nya platser

Inom verksamheter som sjukvård, kriminalvård, härbärgen och asylboenden tillgången till kultur begränsad och den klassiska musiken nära nog obefintlig. Detta trots att forskning visar på positiva hälsoeffekter vid musiklyssning. För grupper inom dessa verksamheter är det en omöjlighet att ens ta sig till en traditionell konsertsal. Samtidigt har vi en lång rad unga talangfulla musiker vid landets olika högre musikutbildningar som behöver alla tillfällen de kan få för att öva på att möta en publik. Detta projekt skapar en brygga mellan dessa gruppers behov och möjligheter.

 

Projektmål

Att etablera ett nytt koncept som erbjuder omfattande konsertträning för unga musiker samtidigt som klassisk musik tillgängliggörs till nya målgrupper och dess positiva effekter på hälsa och välbefinnande utforskas.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet etableras ett koncept som inte bara ger unga musiker får möjlighet att utvecklas i sitt konstnärskap, utan även sprider den klassiska musiken till grupper vars möjlighet att ta del av en klassisk konsert av olika anledningar är begränsad.

Projektets tidsstatus

100%

Projektet startade i december 2016 och avslutades i maj 2017

Framgångsrik internationellt koncept etableras i Sverige

19 Dec 2016 Musethica är ett internationellt koncept som erbjuder unga musiker möjligheten att spela en stor mängd konserter som en integrerad del av sin utbildning. Konserterna erbjuds gratis och äger rum i skolor, särskolor, sjukhus, fängelser, ålderdomshem, hospice, härbärgen, asylboenden och liknande verksamheter. En del av konserterna spelas även för allmänheten i traditionella konsertsalar. Utgångspunkten är att inte särskilja på olika sorters publik utan erbjuda samma professionella repertoar på alla ställen. Musiken ska tala för sig själv. Efter konserterna öppnas det upp för diskussion och frågor. Inom projektet tas detta framgångsrika koncept till Sverige, Musethica etableras nationellt och starka samarbeten byggs, som bäddar för långsiktighet. Här ingår att knyta kontakter med en lång rad sociala verksamheter och erbjuda dem regelbundna konserter av högsta kvalitet. Projektet kommer även att samverka med en forskargrupp på Karolinska Institutet, som kommer att följa arbetet och studera bakomliggande hälsofrämjande effekter av att lyssna till konserter.

Projektet på Facebook

Nu startar Musethica sin satsning ”Quartet in Residence” här i Stockholm.  Vi är jätteglada att få inleda samarbetet med fyra begåvade musiker från Edsbergs kammarmusikutbildning. Under hösten har de repeterat tillsammans med Mats Zetterqvist och nu inleder vi en serie konserter med Haydens stråkkvartett Op. 76, No. 2.

Vi ser också fram emot att tillsammans med Q.I.R.-kvartetten utveckla vårt forskningssamarbete med Karolinska Institutet under våren. Tillsammans kan vi förhoppningsvis fördjupa kunskapen om musikens hälsoeffekter på människan. Det ska bli jättespännande!

Välkomna till Musethica:

Johanna Lunnergård, Sina Salim, Kari Sandnes och Arttu Nummela!

Magnus Birgersson, Emma Andersson och 23 andra gilla det här

Sondre Fjose SandbergHaha, Sina Salim-ski???

5 dagar sedan   ·  3
Avatar

Kommentera på Facebook

Vi vill rikta ett stort tack till de fantastiska musiker som hjälpt oss genomföra en otroligt lyckad konsertvecka, 2-9 september. Hela 20 st konserter på 6 dagar! Tack Carolina Uriz, Daina Mateikaite, Daniel Thorell, Mats Zetterqvist, Zvi Plesser och Julia Lorenzo!

Daina Mateikaite, Nomi Melin Lundgren och 9 andra gilla det här

Cecilia HageInstämmer! Stort TACK från oss på Rösjöskolan!

3 månader sedan   ·  2
Avatar

Kommentera på Facebook

Musethica Sverige shared Kulturhuset i Ytterjärna's video.

Kulturhuset i Ytterjärna
... Visa MerVisa Mindre

Imorgon lördag kl 19:00 startar höstsäsongen på Kulturhuset på allvar. En unik konsert utifrån idén att musik förändrar och förädlar, inspirerar och helar, samt att klassisk musik ska vara ...

3 månader sedan

Konserterna fortsätter på skolor i Sollentuna, korttidsboende i Vällingby och en barkonsert på Rost.