Dalhalla Opera – opera för en levande landsbygd

Dalhalla Opera presenterar högklassig opera i Dalhallas spektakulära kalkbrott. Som ett led i nysatsningen på operaverksamheten, kommer Dalhalla Opera erbjuda en rad olika aktiviteter som når en bred allmänhet med både barn och vuxna i Dalarna, Sverige och i hela världen. Uppsättningen av operan ”Rhenguldet” av Richard Wagner är startskottet för den stora och omfattande nysatsningen.

Projektmål

Uppsättningen av operan ”Rhenguldet” av Richard Wagner förväntas nå en publik på 8000 personer samt lika många via filmatiseringen som kommer att visas på webben och som IP- television inom äldreomsorgen i Norrbottens län. Inom projektet kommer även flera föreställningar med tillhörande workshop för barn och unga vuxna med olika sorters funktionsnedsättningar att spelas.

Därför fick projektet stöd

Dalhalla Opera fyller ett stort behov som opera- och konstmusikscen på landsbygden. Dessutom satsas det på att barn och personer med olika sorters funktionsnedsättningar samt personer inom äldrevården ska få möjlighet att ta del av ett rikt och förstklassigt kulturutbud. Projektet säkerställer en långsiktig närvaro av opera och konstmusik i regionen.

För mer info: www.dalhallaopera.se

Bra kritik för premiären av Rhenguldet på Dalhalla

12 Aug 2013 recension svd

 

Lördagens premiär av Rhenguldet på Dalhalla får bra kritik både i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio. SvD skriver ”Våt opera värd en omväg” och DN:  ” Marcus Jupithers (regi) och  Monika Fredins (scenografi) iscensättning av ”Rhenguldet” i Dalhalla  utnyttjar och leker med förutsättningarna i kalkbrottet på ett sätt som  aldrig tidigare. Här hamnar en efter en i vattnet och prövas på sin simkunnighet, ja till och med chefsguden Wotan. I en magisk, men också  höggradigt komisk ”Rhenguldet” där alla får bada.”

Läs recensionerna på DN:s  och på Sveriges Radios webbplatser.

Visa fler