Blanka papper – ett scenkonstprojekt av ensamkommande flyktingungdomar

Genom en långsiktig pedagogisk verksamhet ges ensamkommande flyktingungdomar i Malmö möjlighet att genom teater, musik och konst arbeta med sina egna berättelser och frågeställningar. Egenproducerat konstnärligt material, framtaget med professionella dramapedagoger och konstnärer, framförs i en rad publika framträdanden i Malmöregionen men även på andra platser i landet. Man arbetar med både teater, drama, musik och konst.

Projektmål

Att genom konst- och teaterverksamhet för och med ensamkommande ungdomar skapa kreativa rum för ökat inflytande och delaktighet i samhället.

Därför fick projektet stöd

Varje dag anländer nya ensamkommande ungdomar till Sverige. Med ökad kunskap kan allmänheten bidra till att de får ett tryggt och värdigt mottagande, meningsfulla liv och känner delaktighet i det svenska samhället.

För mer info: teaterinterakt.se

Det närmar sig premiär för Malmökoden – instruktionsbok till parallellsamhället

10 Nov 2014 Fredag 21 november är det premiär på teaterhuset Bastionen i Malmö.
Malmökoden — instruktionsbok till parallellsamhället handlar om papperslöshet, om hur vi med papper ser på personer som saknar tillstånd att leva här, men som ändå gör det? Medverkande är:
Manus: Cecilia Nkolina
Regi: Sara Larsdotter Hallqvist
Scenografi/kostym: Åsa Lieberath
På scen: Atoosa Farahmand, Choupa Lofete Nkolina, Jesper Miikman, José Peerelanga, Nina Norén samt åtta personer med erfarenhet av att leva utan papper i Malmö
Kompositör: José Peerelanga
Producent: Eva Omagbemi
Regiassistent: Jesper Miikman, Veronica Pettersson.

Visa fler

Projektet på Facebook

26 april genomförde TI workshop kring etik, bemötande i den professionella vardagen, som är en del av en kurs för Nordplus-nätverket hållen av Socialhögskolan i Lund. Sara Larsdotter Hallquist, Nina Norén och Jesper Miikman håller i trådarna för dagen.

Teater InterAkt tilldelas 5 miljoner kronor i projektstöd från Allmänna Arvsfonden

Projektet ‘Nyckeln - en handbok som öppnar upp integrationsprocesser med teater som metod’’ är ett treårigt projekt som Allmänna Arvsfonden ger ett projektstöd på 5 000 000 kronor.
Många organisationer och projekt riktar sig till nyanlända ungdomar med förhoppning om en positiv integrering. Projektet Nyckeln sammanställer lärdomar från både organisationer och deltagare i de här projekten för att skriva en metodbok som släpps det tredje och sista projektåret. Metodboken kommer till gagn för kulturorganisationer över hela Sverige. Projektarbetet är en undersökande process som utforskar hur man kan skapa jämlika möten som ger sociala- och personliga kunskaper och färdigheter som på sikt kan främja bättre delaktighet i samhället. Den viktigaste komponenten i projektet är målgruppens upplevelser och målet är att sammanställa en metodbok som andra kulturorganisationer kan ha nytta av i framtiden.

Målgruppen är ungdomar med erfarenhet av flykt och projektägare är Teater InterAkt, en ideell kulturförening med sitt säte i Malmö. Teater InterAkt tog initiativet till den nu fristående teatergruppen Malmö Communityteater vars deltagare har fått flera års erfarenhet av att arbeta med teater och reflektera över integrerande möten. Samtidigt har deltagarna i Malmö Communityteater egen erfarenhet av flykt. I nära samverkan med Malmö Communityteater, ABF, Lunds Universitet och ett tiotal andra kultur-, forsknings- och integrationsinriktade organisationer runtom i Skåne kommer projektet samla erfarenheter från de deltagare och pedagoger som arbetar i skärningspunkten mellan kultur, migration och social förändring.
Idén är sprungen ur Teater InterAkts arbete med No Border Musical och Malmö Communityteater (2011–2015). I båda dessa projekt medverkande ungdomar med erfarenhet av flykt. I samband med projekten har medverkande känt att de vill gräva än djupare i hur teater kan vara verkningsfullt för samhälle och individ. Nyckeln vill besvara hur kulturföreningar kan skapa hållbara och applicerbara integrationsprocesser och hur dessa integrationsprocesser kan främja utvecklingen av en gemensam plats i ett samhälle som fokuserar på oss tillsammans, inte vi och dem.
Det första året kommer projektet att driva teaterverksamhet för ungdomar och unga vuxna med erfarenhet av flykt. Huvudansvariga för teaterprocesser och metodutveckling är Nina Norén och Sara Larsdotter från Teater InterAkt tillsammans med Aman Azad, Abdullha Nawrozi och Zahed Afkar från Malmö communityteater. Projektledare och kommunikatör är Henrietta Sjöberg. För research och dokumentation står Veronica Pettersson. Koordinator är Jesper Miikman.
... Visa MerVisa Mindre

2 månader sedan

Olga Krüssenberg, Kornelia Ekorre Thörn och 23 andra gilla det här

Visa tidigare kommentarer

Clara KugelbergÅh grattis!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Charlotte EngelStort grattis!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Hanna Lundblad-EdlingWow! Stort grattis till er! Rätt och klokt av AA att stödja er. 🍀

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Zofia William ÅsenlöfHurrrrrrrrrrraaaaaaa!!!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Lena JungmarkWow! Stort grattis!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Sofia AndrénWow! Fasen va bra! Grattis!!!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Lotten RoosYeeessss!!!🎉💪👍🏽

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Kjell StjernholmStort grattis!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Karin LarssonYes! ✨

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Anders KungsmanStort grattis!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Teater InterAktWow så underbart! Väl investerade pengar av Arvsfonden 🌸

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Eva SöderquistSupergrattis! Jätteroligt - ska bli spännande att följa!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Helena Engbergwow!! fantastiskt!!!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Mia Pihl LetoGrattis!👏

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Masoud Zaher OskarssonNi är bästa <3 <3 <3

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Nima Nima Dg

Attachment2 månader sedan   ·  1
Avatar

Tommy KennbergVa kul och nödvändigt ett stort grattis

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Helena GerdmarWoaw! Toppen! Fina fisken! Och mycket mer!!! Grattis! Verkligen bra val av arvsfonden!

2 månader sedan   ·  1
Avatar

Malin SvenssonHeja er! Grattis!

2 månader sedan
Avatar

Anja Cederved SchmidtSå välplacerade pengar!

2 månader sedan
Avatar

Kommentera på Facebook

Och Här är länken till Blanka Papper

https://www.youtube.com/watch?v=16BkH2_2Pj4
... Visa MerVisa Mindre

En film av Særún Hrafnkelsdóttir Norén Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén, Joen Bergenrud Klipp: Joen Bergenrud Ljudtekniker och Ljudmix: Jacob Gustavsson Mus...

3 månader sedan