Bergslagsspelen – för amatörkultur i landsbygden

Tillgång till kultur och möjligheten att utöva kultur är en demokratisk rättighet och den står i fokus när lokalt föreningsliv skapar ett levande amatörkulturliv för hela bygdens invånare.

Projektets mer publika del är det årliga scenkonstverket Bergslagspelen. I augusti 2014 ska det sättas upp i den gamla kulturhistoriska miljön vid Södra hyttan. En professionell ensemble med regissör, koreograf och skådespelare kommer att kontrakteras och ska spela sida vid sida med det lokala amatörkulturlivet. Musiken skapas av den lokala musikgruppen Kuntera, en Hjulsjöbaserad grupp som spelar folkmusik i ny tappning.

NA: Magisk och färgsprakande föreställning i Södra hyttans gamla slaggstens byggnader

08 Aug 2014 id="articleHeader">Tio föreställningar av Bergslagsdansen blir det nu i augusti. Nerikes Allehanda såg ett av genrepen, första gången inför publik, med stormande applåder och en och annan stolt förälder.
– Det var nervöst i början men sen gick det bra, berättar Molly Lindin Bäcklund från Hällefors, för Nerikes Allehanda. Hon spelar Sessan och är en av alla de 25 i ensemblen som är med i Bergslagsdansen.
Att spela i Södra hyttan är hur häftigt som helst tycker hon och hennes bror William Lindin Bäcklund. Föreställningen går både utomhus och i hyttans gamla maskinhus och anrikningsverk, med skimrande grönblå slaggblock i väggarna.
– Och det var jätteroligt att spela inför publik, förklarar William.

– Bergslagsdansen är en hyllning vår plats, till kreativiteten och modet att gå sin egen väg. Att stanna kvar och se till att hjulen snurrar är också ett alternativ säger regissörerna Gunilla Josefsson och Alf Wikström till 24iBergslagen.

Bergslagsdansen_vagg504

Visa fler

Projektet på Facebook