Bergmanveckan

Ingmar Bergmans konstnärskap har haft stort inflytande på svensk kulturhistoria. Hans konstnärskap lever fortfarande kvar i olika former på Fårö, där han levde och arbetade under fyrio år av sitt liv. Här finns hans tidigare hem där konstnärer, forskare och företrädare för demokrati- och yttrandefrihetsfrågor kan vistas och arbeta. Varje år arrangerar stiftelsen Bergmancenter festivalen Bergmanveckan för att ge hans filmer nytt ljus och lyfta fram de tidlösa teman som löper genom hans verk. Sommaren 2013 firar festivalen 10 år.

Projektmål

Att genom Bergmanveckans 10-årsjubileum synliggöra och sprida Bergmans kulturarv och låta en bred allmänhet ta del av ett varierat kulturutbud i Fårös säregna miljöer. Samt att långsiktigt bredda målgruppen och öka antalet besökare till Bergmancentret och festivalen och synliggöra hur kulturarvet efter Bergman kan återanvändas och inspirera yngre generationer kulturutövare.

Därför fick projektet stöd

Genom projektet Bergmanveckans 10-årsjubileum kan Kulturstiftelsen bidra till att synliggöra och öka intresset för Bergmans värdefulla kulturarv.

För mer info: www.bergmancenter.se

Bergmanveckan igång

27 Jun 2013 Årets Bergmanvecka är den tionde i ordningen och pågår på Fårö till och med den 30 juni. Festivalen invigdes sedvanligt i Fårö kyrka, i år med musik av Georg Riedel och läsningar av Krister Henriksson och Elin Klinga. Temat på årets Bergmanvecka är autofiktion. Veckan innehåller förutom filmvisningar och Dämonteater därför samtal om att skriva om sitt liv med Karl Ove Knausgård, Marlene Van Niekerk, Haga Levi, Maria Sveland, Po Enqvist och PC Jersild. I år sänds även Podcasts om Bergman med bland andra Liv Strömqvist och Alex Shulman. Det nyrenoverade Bergmancenter invigs också med sommarens utsälnning Laterna Magica- en videoinstallation där besökaren kan vandra runt i Bergmans filmer.

 

Visa fler