Berättarministeriet

Projektbeskrivning:

Med tron på kraften i berättandet driver Berättarministeriet skrivarverkstäder där barn och unga kan mötas och skapa gemensamma erfarenheter och minnen. På så sätt inspireras morgondagens författare, kreatörer och journalister och därmed skapas en grund för ett bredare kulturliv och ett mer inkluderande samhälle.

16 Jan

2012- ett fullspäckat år för Berättarministeriet

I Södertälje tog Berättarministeriets volontärer emot drygt 3 000 barn under 2012. Dessa barn har skrivit berättelser, gjort animerad film, gått författarskola, journalistkurs, löst ett mysterie och mycket annat. Volontärerna har lyssnat på Özz Nûjen och Magnus Betnér. Och så firade BM 1 år med Nyamko Sabuni!

05 Okt

Berättarministeriets höstprogram bjuder på mycket roligt

 

Rysliga historier kommer att skrivas under höstlovet. Och i slutet av november kommer jämställdhetsministern Nyamko Sabuni och läser sagor för alla besökare. Det händer mycket på Bm i Södertälje i höst. I programmet hittar du alla aktiviteter som alltid är gratis.

Så här beskriver Malin Sund, en av berättarministeriets volontärer, sin upplevelse av att vara volontär:

 

Malin efter första dagen i skrivarverkstaden from Berättarministeriet on Vimeo.

23 Aug

Pressträff med anledning av BM:s öppnande i Husby

 

Den 21 augusti var det pressträff i Husby där Bm öppnar skrivarverkstad nummer två våren 2013.

Ur Dilsa Demirbag – Stens text om öppnandet:

”Den 16 november, om knappt tre månader, är det ett år sedan Berättarministeriet öppnade den första skrivarverkstaden i Södertälje. Tillsammans har vi mött över 2 500 barn och unga samt hundratals volontärer som delar intresset för böcker, ord och framför allt barns berättande.”

”Barnen visade att de ville berätta. Men skulle det komma några volontärer? Vuxna som ville lyssna? De kom. Ingela, Kami, Malin, Thomas, Elisabeth, Margaretha, Aina, Axel och många fler, listan har blivit lång. Volontärer som har suttit med vetgiriga, otåliga, skrattande, fantasifulla men ibland också ledsna, hungriga och traumatiserade barn som bär på berättelser som vill och måste möta en annan människa. De möten som sker i Berättarministeriets skrivarverkstad skapar förtroende mellan människor, bortom klass, etniska rötter och ålder, den tråd som väver oss samman till ett samhälle. Gemenskap.

Nu har Berättarministeriet fått ytterligare ett hem i Husby. Fler vet vad som händer i en av Berättarministeriets skrivarverkstäder och redaktör Schwartz är numera en välkänd auktoritet. Tusentals barn och många volontärer har lärt sig att hantera den stränge men rättvise redaktören. Han kan verka butter men vi som har mött honom fruktar inte. Vi vet att han känner igen en bra berättelse när han läser den och vi vet att varje barn bär på en fantastisk historia som vill möta en vuxen som vill lyssna.”

14 Aug

Berättarministeriet får ett syskon i Husby

Berättarministeriet startar en ny skrivarverkstad i Husby. Liksom i Södertälje kommer Järvaområdets barn och unga mellan 8 och 18 år kostnadsfritt att få möjlighet att arbeta med berättande i olika former med hjälp av volontärer.

“Bm-Södertälje får ett syskon, vi är så glada över Husby!” säger Dilsa Demirbag-Sten.

29 Jun

69 skolklasser har hittills skrivit varsin berättelse hos Berättarministeriet och dess volontärer

Sedan Berättarministeriet öppnade i november har man tillsammans med volontärerna tagit emot 1863 barn, som skrivit 69 gemensamma berättelser. Volontärernas engagemang är en förutsättning för Berättarministeriet, som utan dem inte skulle vara vad det är idag. Deras nyfikenhet och engagemang har gjort att en del barn och klasser inte velat släppa taget om dem.

16 Maj

Berättarministeriet nådde två miljoner

 Under måndagen, 14 maj, tog en sjundeklass över flera ledande nyhetssajter bland andra Expressen och DN. Många stöttade manifestationen genom att sprida barnens berättelser på sociala medier. Målet, att nå en miljon läsare, uppnåddes med råge.

– Vi är fantastiskt glada och stolta över att så många har medverkat till att på ett konkret sätt lyfta fram barnens berättelser, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig för Berättaministeriet.

– Syftet med Berättarministeriet är att bekräfta barn och unga i områden med hög arbetslöshet genom att synliggöra och sprida deras berättelser. Att vi lyckades nå ut till två miljoner människor i Sverige är långt över förväntan.

För nästan exakt ett år sedan bedrevs en liknande kampanj där Berättarministeriet gav 12-åringar från klass 6B i Hovsjöskolan i Södertälje tillgång till 100 kända svenskars bloggar, facebooksidor och twitterkonton. I årets kampanj spred klass 7B från Helenelundsskolan i Södertälje sina berättelser på dn.se, expressen.se, di.se, resume.se, tv4.se, lt.se och journalisten.se. TV och radio hjälpte till att sprida barnens berättelser och manifestationen fick stort stöd på Twitter och Facebook.

14 Maj

Barn tar över ledande nyhetsajter

Berättarministeriet manifesterar barn och ungas rätt att höras. Klass 7B från Helenelundsskolan i Södertälje tar idag över flera ledande nyhetssajter. Målet är att nå en miljon läsare.   

– Syftet med Berättarministeriet är att bekräfta barn och unga i områden med hög arbetslöshet genom att synliggöra deras berättelser säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig för Berättaministeriet.

– Genom att låta barnen ta ordet i några av våra största nyhetsmedier under en dag vill vi på ett konkret sätt lyfta fram berättelser som kanske inte skulle hörts annars.

Berättarministeriets verksamhet är kostnadsfri och bygger helt på volontärsamarbete. De nyhetssajter som eleverna tar över är dn.se, di.se, resume.se, tv4.se, lt.se, expressen.se och journalisten.se. Målet med kampanjen ”Barnen tar ordet” är att nå ut till en miljon läsare med barnens berättelser. För nästan exakt ett år sedan bedrevs en liknande kampanj där Berättarministeriet gav 12-åringar från klass 6B i Hovsjöskolan i Södertälje tillgång till 100 kända svenskars bloggar, facebooksidor och twitterkonton. 

– Genom manifestationen ”Barnen tar ordet” hoppas vi även sprida kunskap om vår verksamhet och locka fler att engagera sig för de barn och unga som bor i områden där många elever lämnar skolan utan fullständiga betyg säger Dilsa Demirbag-Sten.

18 Apr

Två Guldägg till Berättarministeriet

Hösten 2011 öppnade Berättarministeriet sin första skrivarverkstad. Inför starten behövdes 600 volontärer och för att hitta dessa bestämde de sig för att manifestera grundidén med Berättarministeriet: Att ge barn en röst och någon som lyssnar. Klass 6B i Hovsjöskolan fick under 24 timmar ta över närmare 100 kända svenskars bloggar, facebookstatusar och twitterkonton. På så sätt nådde barnens berättelser över en miljon läsare och ledde till ca 500 tweets. Därpå följde ett femtontal tidningsartiklar och radioinslag, och närmare 17.000 unika besök på sajten.

I går vann kampanjen Barnen tar ordet  årets Guldägg i kategorin Alternativ media och i kategorin Digitalt. Grattis till Berättarministeriet och deras pro bono-partner Forsman & Bodenfors!

15 Mar

”Det är livsviktigt att erövra ett helt språk”

I torsdagens nyhetskrönika i Dagens Nyheter skrev Dilsa Demirbag Sten, verksamhetsansvarig för Berättarministeriet, om att varje barn som erövrar språket och gör det till sitt är en seger inte bara för Berättarministeriet utan för hela samhället. Läs hela krönikan här.

29 Feb

Författarskola och reporterskola startar upp i mars

Ungdomar mellan 15-18 år från Södertälje har under februari skickat in sina historier till Berättarministeriet och nästa vecka startar de 20 som antagits i Berättarministeriets författarskola. Här får ungdomarna jobba vidare på sina berättelser med hjälp av riktiga redaktörer som ger dem personlig återkoppling på deras texter och delar med sig av sina bästa skrivtips. Ungdomarna får lära sig allt om hur en bok blir till, från manus, via tryck och formgivning, till försäljning och marknadsföring. De kommer också få vara med och välja titel och omslag till boken som kommer ut på förlag senare i vinter.

Berättarministeriet startar i början av mars även en reporterskola tillsammans med Länstidningen i Södertälje. Ungdomarna får under sex tillfällen skriva, intervjua och fotografera. De kommer även få se hur det redaktionella arbetet på tidningen fungerar och vad idén med en lokaltidning är. Ungdomarnas reportage kommer sedan självklart att publiceras i Länstidningen.